Vitaminske bombe na sezonskoj trpezi!

26/08/2020 12:14

Vitaminske bombe na sezonskoj trpezi!

Znamo koliko je bitno da unosimo vitamine i minerale i da su oni neophodni za pravilno funkcionisanje našeg organizma. Isto tako znamo da je vitamine i minerale najzdravije uneti kroz izbalansiranu ishranu. Ovo su neki od jestivih plodova prirode koji vam mogu obezbediti sasvim dovoljan unos zdravih sastojaka, a lako ih možemo pribaviti u ovo doba godine.

Kasno leto i rana jesen su sezona jedne od najzdravijih – Bundeve

Ovu kraljicu jeseni možete kuvati, peći, blendirati, jesti njene semenke. Živopisnu jesenju boju joj daje visok procenat provitamina A, betakarotena odgovornom za lep ten i dobar vid. Bundeva je veoma bogata i omega 3 i 6 masnim kiselinama, potom vitaminima C i B grupe- B1, B2,B3, B6, niacin i folna kiselina, oligoelemente, minerale, biljna vlakna, proteine i celulozu. Ona se smatra dijetalnom namirnicom jel sadrži 90 posto vode a u sto grama ove biljke ima samo 30 kalorija. Pa navalite na ovu situ i ukusnu kraljicu naših krajeva koja je inače poreklom iz severne Amerike i čiju tajnu su indijanci davno otkrili i koristili je kao kompletan obrok.

Kukuruz šećerac- obeležava kraj leta a dobar je i za srce

Ovo nežno zrno, žuto poput Vojvođanske ravnice u avgustu a posebno slatkastog ukusa u sebi ima bogatstvo hranljivih materija. Sastavni je deo salata, supica, variva a možete ga jesti i u klipu kuvanog ili pečenog, tek malo zasoljenog- kažu, takav je najslađi.

Sadrži skrob, belančevine, bogat je vitaminima B grupe- odgovornim za pravile moždane funkcije ali i za lepu kožu. Sadrži i lutein i zeaksantin- komponente odgovorne za dobar vid. Njegova antioksidativna dejstva se povećavaju kuvanjem, a znamo da antioksidansi čiste krv pa su veoma dobri i za kardio- vaskularni aparat pa i srce. Ima dijetalna vlakna- čak 3grama po kilogramu. 

Moramo spomenuti i kukuruznu svilu koja je zastupljena u narodnoj medicini, a za koju ste verovatno zaboravili- ona je odličan lek kada se radi o reumi, odličan je diuretik, pomaže kod bolesti urinarnog trakta, a i srčanih tegoba. Tako da kukuruznu svilu koja čuva klip, pri pripremanju kukuruza nemojte tek tako olako baciti.

26/08/2020 12:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments