Kako aspirin utiče na srce?

01/09/2022 11:35

Kako aspirin utiče na srce?

Prema istraživanju sprovedenom u Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji, aspirin ne smanjuje opasnost problema sa srcem ali nema ni druge povoljne učinke po zdravlje.

Aspirin se propisuje nakon srčanog ili moždanog udara, jer razređuje krv i umanjuje šanse za novi udar.

Opasnost konzumacije aspirina

Naučnici sprovode brojna istraživanja kako bi utvrdili smanjuje li konzumacija aspirina rizik od raka.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da se opasnosti konzumacije aspirina povećavaju kako starimo. Naime, istraživanje koje je sprovedeno u SAD i Australiji na 19.114 zdravih osoba starijih od 70 godina koje prethodno nisu imale problema sa srcem pokazalo je da uzimanje aspirina ne koristi zdravim ljudima te dobi, ali da povećava rizik od potencijalno fatalnog unutrašnjeg krvarenja. Takođe, utvrđeno je i da povećava broj obilnijih krvarenja u želucu.

Polovina učesnika istraživanja pila je jedan aspirin u niskoj dozi dnevno kroz razdoblje od pet godina.

Profesor Džon Meknejl navodi da veliki broj zdravih starijih ljudi konzumira aspirin bez medicinskog razloga i da to čine nepotrebno jer istraživanje nije pokazalo opšti povoljni učinak po zdravlje. Ocenio je da će rezultati istraživanja obezbediti potrebne informacije lekarima koji duže vreme razmišljaju da li treba preporučivati aspirin zdravim ljudima.

Stručnjak za aspirin, profesor Piter Rotvel sa Univerziteta u Oksfordu ističe da su rezultati sasvim jasni. Odnosno, ukoliko osoba ima više od 70 godina, a zdrava je, uzimanje aspirina neće doneti veliku korist.

Kako navode stručnjaci, ovi rezultati se ne odnose na ljude koji piju aspirin zbog srčanog ili moždanog udara – oni bi i dalje trebali da slede savete lekara. Oni koji duže piju aspirin, ne bi trebali naglo da prestanu sa konzumacijom, jer tako mogu prouzrokovati probleme.

01/09/2022 11:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments