Evo šta sve treba da znate o himalajskoj soli

26/12/2022 09:22

Evo šta sve treba da znate o himalajskoj soli

Hiimalajska so u poslednje vreme dobila je titulu superhrane, a sve više nutricionisti savetuju da je ova so bolja čak i od morske. Da li je, pak, to istina?

Svi znamo da prevelika konzumacija soli nepovoljno utiče na zdravlje. Međutim, teško je odoleti začinjenoj hrani, a naročito rozikastoj himalajskoj soli. Mnogi ovu so preporučuju kao zdraviju zamenu kako za kuhinjsku, tako i za morsku, a da li je ovo himalajsko ružičasto zlato zaista toliko pogodno po naše zdravlje?

Šta je himalajska so?

U pitanju su, uslovno rečeno, ostaci okeana od pre 4 milijarde godine, za vreme prekambrijumske ere. Ova so skuplja se u Pandžabu, regiji u Pakistanu. Sama so sadrži preko 80 minerala, a neke od komponenata daju joj boju.

Zdravstveni benefiti himalajske soli

Mnogo puta dosad čuli smo da je himalajska so bolja od morske i da utiče blagotvorno na kardiovaskularni sistem, varenje, poboljšava apsorpciju nutrijenata i dovodi pH vrednost tela u balans.

Objavljene su brojne studije koje tvrde da je himajalska so superiornija, međutim, prema nekim doktorima, ne postoji niti jedan razlog da je ova so zdravija. Ipak, svaka so, pa tako i himalajska, potrebna je našem organizmu, a preporučena dnevna doza jeste oko 1500 miligrama.

Zaključak stručnjaka jeste da, ukoliko preferirate, slobodno koristite himalajsku so, međutim ističu da ona ni po čemu zapravo nije zdravija od morske soli.

26/12/2022 09:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments