Stručnjaci otkrivaju šta je idealna večera

16/11/2017 09:32

Stručnjaci otkrivaju šta je idealna večera

Ukoliko imate problem sa nesanicom, teško zaspite, budite se nekoliko puta u toku noći i ujutro ste mrzovoljni i bezvoljni, možda se uzrok krije u tome šta ste prethodni dan večerali?

Kada se desi da se budimo nenaspavani i bez energije, većina nas posegne za kafom ili energetskom čokoladicom. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolseti, svaka treća osoba ima nekvalitetan san. Neki stručnjci smatarju da je večera ključan faktor za dobar san.

Malo je studija koje pokazuju koji nutrijenti zapravo utiču na kvalitet sna, koje ga poboljšavaju, a koje utiču na nesanicu. Međutim, amino-kiselina triptofan pokazala se kao efikasna u borbi sa nekvalitetnim snom“, izjavio je Majkl Grandner, direktor Koledža medicine sna i Programa za zdravsvteno istraživanje pri Univerzitetu Arizona.

Ovako izgleda idealna večera

Naime, kada uđe u telo, triptofan se pretvara u dve moždane hemijalije povezane sa spavanjem- melatonin koji reguliše san i ciklus buđenja i serotonin- koji opušta organizam.

Iz ovog razloga, stručnjaci smatraju da hrana bogata tripotofanom treba da se uvrsti u večernji obrok. Uz soju, belanca i semenke, poput susama i suncokreta, triptofan se nalazi i u nemasnom siru i piletini. Uz to, savet je da se u večernji obrok uključi i hrana koja izaziva lučenje melatonina i serotonina, poput žitarica, ananasa, banana, narandži, meda, ovsa te bobičastog voća i orašastih plodova.

S druge strane, potrebno je izbegavati hranu prepunu zasićenih masti i šećera i s manjkom vlakana. Takođe, kofein i začinjena hrana pokazala se kao glavni neprijatelj dobrog sna.

 

Pročitajte još i:

Da li je dobro ići na spavanje praznog stomaka?

16/11/2017 09:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments