Ko najviše uživa u umetnosti?

07/12/2015 16:34

Ko najviše uživa u umetnosti?

Postoji više načina da se uživa u umetnosti, obzirom da se umetnost manifestuje na više načina. Međutim, sklonost ka umetnosti zavisi samo od jedne stvari, tvrde naučnici.

Sociolozi sa Oksforda tvrde da je sklonost ka umetnosti bliža onima koji imaju viši nivo obrazovanja, nego onima koji to nemaju.

Iako izgleda kao da je umetnost povezana sa socijalnim statusom ili bogatstvom, to prema stručnjacima ne utiče na pojedince i njihovo uživanje u umetnosti.

Da li će se neko baviti umetnošću na bilo koji način – profesionalno ili amaterski, najviše utiče to koji stepen visokog obrazovanja ima, što je dokazano ispitivanjem u kom je učestvovalo 78.000 ljudi.

Četiri puta više amaterskih slikara, fotografa i muzičara ima fakultetsku diplomu od onih koji je nemaju, dok je i pet puta više onih sa diplomom koji za hobi imaju neki ples nego onih bez diplome.

Prema rečima stručnjaka, akademski građani imaju više potrebe za kulturnim osvešćenjem i uključivanjem u umetničke aktivnosti, pa i da se sami izraze na neki kreativan način.

Iako je obrazovanje presudno za sklonost ka umetnosti, ipak je socijalni status i bogatstvo presudno za uživanje u umetnosti na određene načine, poput odlaska u pozorište, na koncerte i u muzeje.

07/12/2015 16:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments