Zdrave namirnice koje loše utiču na organizam

04/04/2018 14:39

Zdrave namirnice koje loše utiču na organizam

Ishrana bogata voćem i povrćem predstavlja prevenciju raznim oboljenjima i štiti vaše srce, ali prekomerena upotreba određenih namirnica može loše uticati na vaše zdravlje.

Paradajz

Ukoliko imate problem sa gorušicom, najbolje je da izbegavate unos veće količine paradajza i jela koje ga uključuju. Napravite pauzu par dana ili nedelja, pa probajte ponovo. Otkrijte kako vaš organizam funkcioniše i koju količinu ovog sočnog povrća može da podnese.

Zeleniš bogat vitaminom K

Imate problema sa krvnim pritiskom i koristite varfarin, lek koji umanjuje količinu ključnih proteina krvi? Važno je da održite normalan nivo krvnog pritiska. Ukoliko nivo vitamina K poraste, uticaće na lek. Budite dosledni sa unosom povrća, bogatog vitaminom K, kao što su španać, kelj, kupus, karfiol, kopriva i ostali zeleniš. Trudite se da, ukoliko svakodnevno unosite zeleniš, unosite uvek istu količinu u isto doba dana. Priviknite svoj organizam.

Rabarbara i repa

Ukoliko ste imali problema sa kamenjem u bubrezima, izbegavajte povrće i namirnice bogate oksalatom. Oksalat utiče na stvaranje kamenja, a sadrže ga biljke poput rabarbare, spanaća i repe.

Špargla

Pripazite pri unosu špargle u ishrani, ukoliko imate problema sa gihtom. Vrh špargle sadrži supstancu koja utiče na prekomereno lučenje urinske kiseline, koja uzrokuje bolne napade gihta.

Artičoka i avokado

Avokado može da vam stvori prilično iritantne probleme, ukoliko ste skloni alergijama. Naime, artičoke mogu izazvati alergijsku reakciju kod ljudi osetljivih na alergene. Za one koji su osetljivi na lateks, problem će biti unos avokada, dok će rotkvica imati isti uticaj kao aspirin, ako ste alergični na njega.

Plavi patlidžan

Ukoliko vodite računa o kilaži, budite pažljivi sa jelima koja sadrže patlidžan. Njegova meka struktura upija masti, pa će prženi patlidžan upiti četiri puta više masti od pomfrita. Svedite kalorije na minimum, pripremite kuvani ili grilovani patlidžan.

04/04/2018 14:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments