Crno vino kao lek

05/04/2020 15:06

Crno vino kao lek

Ako se konzumira u umerenim količinama, crno vino ima blagotvorne efekte na srce i krvne sudove. Poslednje studije su pokazale da doprinosi povećanju optimizma i u prevenciji nekih oblika kancera.

Preporučuje se najviše dve čaše dnevno za muškarce i jedna za žene.

Bahusova tečnost se smatra pravim lekom: povećava elastičnost krvnih sudova i dobar holesterol, čuva zdravlje mozga i smanjuje rizik od demencije, reguliše nivo šećera u krvi, poboljšava varenje i povećava optimizam. Brojna istraživanja su pokazala da “napitak bogova” doprinosi smanjenju rizika od kancera pluća, dojke i prostate. Tajna je u antioksidansima, od kojih je najbitniji resveratrol koji usporava degenerativne procese.

Lekoviti sastojci crnog vina

  • Kalijum – ovaj mineral i elektrolit reguliše puls, pomaže sintezu proteinske kiseline, proizvodnju energije i metabolizam šećera u krvi;
  • Fluor – održava zubnu gleđ jakom i sprečava pojavu karijesa;
  • Fosfor – stimuliše metabolizam, dobar je za bubrege i srce;
  • Holin – pripada grupi vitamina B i dobar je za održavanje opšteg zdravlja. Posebno je dobar za memoriju, a trenutno se rade istraživanja o njegovom uticaju na Alchajmerovu bolest;
  • Resveratrol – radi se o prirodnom fenolu kog sadrži veći broj biljaka. Nalazi se u voću i povrću čija je boja nešto između crne, indigo i boje višnje, među kojima su crno grožđe, ribizle, brusnice, šljive, kupine i crveni luk. Naučnici su ustanovili da resveratrol može produžiti život, poboljšava memoriju, povećava otpornost organizma na stres, snižava nivo glikemije, reguliše pritisak, poboljšava vid i blokira degenerativne procese centralnog nervnog sistema.
05/04/2020 15:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments