Naspavani, a umorni i iscrpljeni – zašto se to dešava?

11/10/2016 09:12

Naspavani, a umorni i iscrpljeni – zašto se to dešava?

Kada se osećate umorno, sigurno vam je prva asocijacija nedostatak sna. Ali šta se zapravo dešava u telu kada smo naspavani, ali ipak umorni?

Čak i kada spavamo dovoljno to ne znači da se narednog dana nećemo osećati umorno, a problem stoji iza nekih svakodnevnih navika.

Osećaj konstantnog umora predstavlja znak našeg tela da nešto nije u redu – čak iako spavamo dovoljno. Zato je potrebno promeniti sledeće stvari, koje možda deluju nevažno, ali zapravo imaju veliki uticaj na funkcionisanje našeg organizma:

Konzumiranje prevelike količine kafe tokom dana

U suštini – kafa je zdrava, ali naravno u određenim, odnosno manjim količinama. Kao odličan izvor antioksidansa kafa može nam može dati dodatnu energiju, ali ako preterujemo sa količinom – ona može biti uzrok jutarnjem umoru.

Pročitajte i: Kafa pred spavanje – da ili ne?

Vremenom telo postaje imuno na sve pozitivne efekte koje kafa može da ima, zbog čega je veoma važno kontrolisati količinu unosa u toku dana. Ako ne možete bez kafe – popijte jednu šoljicu ujutru i nemojte preterivati sa količinom u toku dana.

Ne opuštate se na pravi način

Stresan dan na poslu, veliki broj obaveza ili jednostavno loš dan na sve nas mogu ostaviti veoma loše posledice, zbog čega je potrebno redovno se opuštati kako bimo se osećali što bolje svakog dana. Pronađite pravi način da se u potpunosti opustite svakog dana – i vaše telo će vam biti zahvalno.

Jedan od načina da se opustite, pogotovo pred spavanje kako biste imali što kvalitetniji san jeste da popijete čaj od kamilice (na primer) ili da pogledate film, uživate u društvu voljene/drage osobe, otklonite stres potapanjem u kadu tople vode uz mirise lavande ili nekih drugih eteričnih ulja, čitajte knjigu…

Manjak fizičke aktivnosti

Jedan od imperativa dobrog, kvalitetnog i zdravog načina života je i redovna fizička aktivnost. Održavanjem tela u kondiciji imaćete više energije, krv će pravilnije cirkulisati kroz telo i dovoditi potrebnu količinu kiseonika u sve delove tela zbog čega ćete se osećati bolje, a pre svega budno i odmorno.

Za održavanje kondicije nije potrebno da trčite maraton svaki dan ili da sate i sate provodite u teretani ili nekim treninzima (sem ako to ne želite). Dovoljno je da šetate što više, minimum sat vremena dnevno, dok će ostale aktivnosti samo poboljšati vaše zdravstveno stanje i pomoći da se osećate što bolje.

Manjak vode

Stručnjaci naglašavaju da je veoma važno piti dovoljno vode svakog dana, a to znači ne manje od litre dnevno, dok je najbolje piti između litre i po i dve u toku dana kako bi bili hidrirani u svakom trenutku.

Pročitajte i: Posledice manjka i viška sna!

Hormonalni disbalans

Kada dođe do neravnoteže hormona trebalo bi se posavetovati sa lekarom kako bi dobili odgovarajuću terapiju. Ovo je česta pojava, ali je jako teško otkriti je, a nastaje tako što nadbubrežne žlezde, koje proizvode hormone, pod stresom ne funkcionišu kako treba. Čak i kad mi ne shvatamo da smo pod stresom i ne registrujemo ga, naše telo to itekako oseća, a jedan od znakova kojima nam organizam skreće pažnju na stres kom smo izloženi jeste i iscrpljenost.

11/10/2016 09:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments