Posledice manjka i viška sna!

19/09/2016 15:15

Posledice manjka i viška sna!

Stručnjaci neretko naglašavaju koliko je važno dovoljno spavati i provesti dovoljno vremena u kvalitetnom snu tokom noći. Ali koliko je dovoljno, šta je premalo, a šta previše?

U zavisnosti od dnevnih obaveza ali i uzrasta – preporučuje se da svaka osoba tokom noći spava između sedam i devet sati – iz čega se može zaključiti da je osam sati savršena satnica za spavanje.

Šta se dešava sa telom kada spavamo premalo ili previše?

Ako je osam sati dovoljno – sve ispod toga je premalo sna, ali koliko sati je PREVIŠE? S obzirom na to da je san neophodan za dobro zdravlje, zar je zaista moguće spavati previše?

Moguće je spavati previše!

Studije su pokazale da je moguće spavati previše, jer je određen broj sati dovoljan da se telo i mozak odmore, a sve preko toga može izazvati neke negativne efekte.

Tako spavanje preko 10 sati tokom noći na duže staze može dovesti do pojave depresije i anksioznosti, kao i smanjenje plodnosti, a može biti i krivac i za pojavu dijabetesa, srčanih bolesti i gojaznosti.

Nasuprot tome – manjak sna takođe može imati neke veoma negativne posledice po naše zdravlje iako ove simptome možda nikad ne bismo povezali sa manjkom sna.

Tako se nedovoljno sna može ispoljiti kroz česte promene raspoloženja i razdražljivost, glavobolje i probleme sa vidom, ali i kroz probleme sa težinom i veće šanse za gojaznost.

Pročitajte i: Koja poza je savršena za spavanje, a koju bi trebalo izbegavati?

Kada dovoljno spavamo onda se naše telo ne susreće ni sa kakvim ekstremnim pojavama, zbog čega ne postoje nikakve negativne posledice nakon spavanja između sedam i devet sati tokom noći. S obzirom na to da se naše telo i mozak za to vreme kvalitetno odmaraju, metabolizam i moždane funkcije neometano rade, a raspoliženje je na nivou jer ne postoje glavobolje niti neki drugi fizički razlog za loše raspoloženje.

Pročitajte i: Koliko sna je zaista dovoljno?

19/09/2016 15:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments