Kako se rešiti glavobolje bez tableta

16/03/2021 12:24

Kako se rešiti glavobolje bez tableta

Glavobolje su učestalije sa promenom godišnjih doba, posebno na prelazu zime u proleće. Razloga ima mnogo. S jedne strane, nedostatak određenih vitamina i makro elemenata utiče na pojavu migrena. Dok istovremeno, glavobolji su skloniji temperamentni ljudi, koji imaju nisku otpornost na stres. Sklonost može biti nasledna, a pojava glavobolje može da zavisi i od pola, te tako žene pate od migrene češće nego muškarci. Uz neophodno jačanje mentalne snage kako bi se stres što bolje podneo, neophodno je unositi i određene vitamine.

Folna kiselina i Vitamin B12

Zbog nedovoljnog sadržaja ovih supstanci u telu, čovek postaje zaboravan, rasejan, razdražljiv. Pre uzimanja leka protiv glavbolje treba pročitati sastav tog medikamenta, jer, recimo, aspirin snižava nivo folne kiseline i vitamina B12. Prirodno, ove materije mogu se unositi hranom. Potrebno je da jesti spanać, bundevu, brokoli, šparglu, avokado, repu, šargarepu i jaja.

Bakar i gvožđe

Ovu su važni makro elemente, a do njihovog nedostatka najčešće dolazi kod kod žena, te to dovodi do razvoja anemije, migrene, hipotenzije, depresije i umora. Njih ima u orahu, pasulju, kozjem siru, avokadu, zelenoj salati…

Vitamin B6

Nedostatak ovog vitamina dovodi do razvoja vaskularnih oboljenja. Može se sprečiti unosom pasulja, jetre, svežeg povrća, žitarica. Na taj način se čuva zdravlje vitalnih organa, kao što su srce i mozak, a takođe se ojačava nervni i kardiovaskularni sistem.

Vitamin D

Važan vitamin koji se stvara u telu, kada je izloženo sunčevoj svetlosti. U periodu kada sunca nema dovoljno, trebalo bi konzumirati hranu koja sadrži ovaj vitamin, a to su jaja, mahunarke, džigerica, morski plodovi i svi mlečni proizvodi.

Akupresura

Zdrava ishrana, spavanje, šetnje na svežem vazduhu i vežbanje ključ su zdravlja i dugovečnosti! Zdrav način života smanjuje učestalost migrena i njihov intenzitet. No, kada se i pojavi glavobolja, a ne postoji mogućnost uzimanja leka protiv bola, telu se može pomoći akupresurom. To je masiranje određenih tačaka, čija je efikasnost potvrđena mnogim naučnim studijama.

Akupresura je umeće lečenja pritiskanjem pojedinih tačaka i mesta na telu. Slična je akupunkturi, a tokom tretmana vrši se fizički pritisak na akupunkturne tačke s ciljem čišćenja blokada. Interesantno je to što se akupunkturne tačke, koje se koriste u lečenju, mogu, ali i ne moraju nalaziti na istom delu tela gde je i ciljani simptom.

Prema teoriji tradicionalne kineske medicine, određene akupunkturne tačke izabrane su upravo zato što se preko njih učinkovito stimuliše sastav meridijana na telu.

Meridijani u ljudskom organizmu nisu uvek bili tako definisani. Ipak, u dalekoj prošlosti primećeno je da se na telu bolesnog čoveka mogu pronaći delovi, čijim se pritiskanjem javlja bol. One su smeštene po linijama koje su nazvane meridijanima ili kanalima. Zatim je otkriveno da tačke i kanali odgovaraju glavnim unutrašnjim organima. Istočna medicina izdvaja u organizmu čoveka dvanaest sistema koji vrše 12 osnovnih fizioloških funkcija. Svaki meridijan se zove prema organu, koji određuje njegovu funkciju. U skladu sa teorijom, Jin-Jang, meridijani formiraju 6 parova. Tako postoji 6 jin-skih meridijana i 6 jang-skih.

Prva saznanja o akupresuri potiču iz drevnih indijskih tekstova, da bi kasnije bila unapređena u Kini i popularizovana u čitavom svetu. Glavno načelo akupresure jeste da je svaki organ u ljudskom telu povezan s određenim tačkama na dlanu i tabanu.

Masaža – brza samopomoć kod glavobolje

Postupak se sastoji u tome što se 6 tačaka za oslobađanje od glavobolje masiraju u proseku od 30 sekundi do 1 minut. Tačka se masira blagim pritiskanjem ili kružnim pokretima. Obično, glavobolja nestaje u roku 5-10 minuta, nakon završetka masaže, koja i sama ne traje duže od 5 minuta.

1. Tačka trećeg oka nalazi se između obrva. Ova tačka, takođe, odgovara za uklanjanje umora očiju. Masirajem ove tačke uklanjaju se umor, neraspoloženje, stres…

2. Položiti palac na jagodicu prsta druge ruke. Masirati palcem prst (koristeći i snagu šake), izvodeći vijugave pokrete (levo – desno) od vrha prsta sve do korena (dlana ruke).  Tretirajte celu površinu kože, milimetar po milimetar, i ne podizati palac s prsta koji masirate. Masažu ponavljati u intervalima od nekoliko sekundi do više minuta. Na isti način tretirati sve prste obe šake. Po potrebi, akupresuru ponovite nekoliko puta dnevno.

3. Za brzu pomoć kod glavobolje spojiti sve jagodice prstiju i oba dlana i snažno ih međusobno trljajti oko dve minute. Kod glavobolje zbog loše cirkulacije u području vrata, obratiti posebnu pažnju na koren palca i sve strane donjeg dela palca i kružno ih masirati.

 

pročitajte još i:

Masaža koja “sakriva” godine

 

 

16/03/2021 12:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments