Koliko je sna zaista dovoljno?

07/11/2016 09:22

Koliko je sna zaista dovoljno?

San na više načina utiče na zdravlje, pa je neophodno odvojiti dovoljno vremena za spavanje. S obzirom da ne valja ni premalo, ali ni previše sna, kako odrediti koliko je dovoljno?

Kada spavate previše ili premalo dolazi do određene neravnoteže u organizmu, pa to može biti uzročnik razdražljivosti, manjka energije, zamućenja vida, a na duže staze i do gojaznosti, bolesti srca, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, depresije…

Ne može se uopšteno odrediti koliko je dovoljno da vremena provedemo spavajući, jer količina potrebnog sna zavisi od gena, aktivnosti pojedinca, potrebne energije, ali i od godina.

Negativan uticaj manjka sna

Jednostavno, nije nam svima dovoljno isto sna, ali prema istraživanjima stručnjaka ni za koga nije dovoljno manje od šest sati sna u toku noći. Oni koji spavaju manje od šest sati u toku noći rizikuju negativan uticaj na imunološke ćelije, ali i na celokupan metabolizam.

Osim što je preporučljivo spavanje noću, preporučuje se i popodnevna dremka. Naravno, popodnevo spavanje ne može zameniti spavanje u toku noći, ali svi oni koji redovno spavaju noću, mogu svoje zdravlje zaštiti kratkom popodnevnom dremkom.

Popodnevna dremka

Popodnevna dremka bi trebalo da traje do 20 minuta, jer sve više od toga može biti uzrok čak i mučnine i vrtoglavice. Popodnevni odmor može predstavljati i samo ležanje u trajanju do šest minuta, jer i to može pomoći efikasnijoj koncentraciji, pogotovo onima koji su u procesu nekog učenja, jer poboljšava i memoriju, kao i moždane aktivnosti.

Koliko je bitno vreme provedeno u spavaju, toliko je bitno i ustaliti vreme kada se leže i ustaje. Kako bi se izbegla nesanica, najbolje bi bilo da se svi uređaji (kao što su televizor, kompjuter, telefon) ugase barem dva sata pre vremena za spavanje.

07/11/2016 09:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments