6 navika koje su loše po zdravlje

13/06/2022 13:02

6 navika koje su loše po zdravlje

Male svakodnevne navike koje imamo, u brzini života prepunog obaveza i ne primećujemo. Ali neke od tih istih navika, mogu vrlo lako, negativno uticati na zdravlje. 

Naučno istraživanje otkrilo je zanimljive podatke o svakodnevnim navikama koje nam više štete nego što nam koriste.

Konzumacija svežih sokova

Verovali ili ne, pojedine zdrave namirnice mogu loše uticati po organizam, ukoliko se ne konzumiraju u pravoj meri. Stručnjaci napominju da sveže ceđeni sokovi jesu zdravi ali u maloj količini. U slučaju pojedinih oboljenja, sokovi mogu biti štetni. Oprez se savetuje i kada su deca u pitanju, jer ceđeni sokovi mogu izazvati alergijsku reakciju.

Suzbijanje kijavice

Kada pokušavamo da zaustavimo kijanje, pokrivanjem nosa ili usta, povećavamo nivo intrakranijalnog pritiska. U tom slučaju dolazi do ometanja krvi koja protiče do mozga, što prouzrokuje sužavanje krvnih sudova i nervnog tkiva. Ovo može dovesti do ošetećenja sluha, krvnih sudova i glavobolje.

Hrana u plastici

Ukoliko imaate naviku da čuvate hranu u plastičnim posudama, imajte u vidu štetnost takvog postupka. Naime, plastika i proizvodi od plastike sadrže brojne veštačke hemijske supstance. Ako hrana upije te supstance, dolazi do loših posledica po endokrini sistem. Preporučuje se odlaganje hrane u keramičkim ili staklenim posudama ili kutijama.

Antibakterijski sapun

Na površini kože nalazi se veliki broj bakterija koje su korisne i koje štite telo, pa će tako preterana upotreba antibakterijskog sapuna, učiniti organizam ranjivim. Stručnjaci ne preporučuju upotrebu ove vrste sapuna više od dva puta nedeljno.

Svakodnevna upotreba parfema

Parfemi sadrže sintetičke supstance, kako se s njima postiže efekat jačeg mirisa i ekonomičnost u odnosu na prirodna ulja. Upravo te “ekonomične” supstance mogu dovesti do nesvestice,mučnine, iritacije kože i tromosti.

Upotreba telefona pred spavanje

Svetlo ekrana mobilnog telefona je veštačko i kao takvo smanjuje melatonin, hormon koji reguliše san. Ukoliko nivo melatonina opadne, pojavljuje se rizik oboljenja od bolesti srca, depresije, gojaznosti, pa čak i raka.

13/06/2022 13:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments