Ovaj test određuje alergijsku reakciju na kikiriki

09/05/2018 09:36

Ovaj test određuje alergijsku reakciju na kikiriki

Britanski naučnici su uz pomoć nove dijagnostike, razvili testove koji su potpuno precizni, u određivanju alergijske reakcije na kikiriki. 

U pitanju je test za dijagnostifikovanje alergije, koji će bolje kontrolisati opasne reakcije na kikiriki.

Britanska Agencija za hranu navela je da je broj dece alergične na kikiriki u porastu u poslednjih nekoliko godina. Česti su testovi koji pokazuju lažne podatke, kao lažno pozitivne, ali uz pomoć nove dijagnostike, oni su precizniji. Naime, već godinama, decenijama, koriste se testovi prick ili patch, koji se baziraju na pronalaženju antitela, ali ne uspevaju da razluče osetljivost na hranu od prave alergijske reakcije.

Nakon ovih testova, lekari sprovode dodatna testiranja, kada se pacijentima daje veća količini kikirikija, kako bi se utvrdila alergijska reakcija. Ovo definitivno nije rešenje, jer postupak kao takav može rezultirati anafilaktičkim šokom. Sam postupak, iziskuje pristustvo alergologa, specijalizovanog medicinskog osoblja i troškove oko 1.100 eura.

Novi, precizniji test, jefrtiniji je pet puta od starih testova. Veruje se da će upotreba ovog testa smanjiti stresna testiranja.

Tehnologija i nauka napreduju svakodnevno. Britanski naučnici navode da se uveliko radi i na sličnim testovima ali je fokus na drugoj vrsti namirnica, poput jaja, mleka, žitarica i drugih. Novi testovi u fokus stavljaju rad mastocita, u pitanju je vrsta belih krvnih zrnaca, koja su ključna u aktivaciji alergijskih reakcija na koži i sužavanja disajnih puteva.

Istraživanja nisu dovela do leka za alergiju na kikiriki, ali biotehničke kompanije, američka Aimmune i francuska kompanija DBV Technologies, uveliko rade na tome. Novi testovi, krvni testovi, mogli bi imati ključnu ulogu ne samo u otkrivanju alergena, već i u praćenju reakcije pacijenta na određene lekove.

Koliko je novi test precizan pokazalo je i istraživanje, koje je obuhvatilo 174 deteta, a testovi su uspešno ispratili stepen opasnosti alergijske reakcije.

09/05/2018 09:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments