Šta grip tačno radi našem telu?

21/03/2023 08:52

Šta grip tačno radi našem telu?

Poznato je da simptomi gripe uključuju kašalj, temperaturu, bol u grlu i mišićima, glavobolje i umor. Ali zašto do toga dolazi?

Kako grip deluje na telo?

Virus uzrokuje infekcije u respiratornom traktu, nosu, grlu i plućima. Virus se prenosi putem dodira i vazduha, najčešće preko prstiju, kojima dodirujemo usta, nos i oči. Virus zatim putuje kroz telo do respiratotnog trakta, napada ćelije pluća i dovodi do upala.

Ove ćelije šalju signale da su zaražene, a tarim, ispuštaju se hemijalije koje se bore sa infekcijom. To dovodi do simptoma gripa.

Zašto nas boli glava zbog gripe?

Virus napada pluća u normalnim okolnostima, a neki od simptoma su i sistematični, poput temperature, umor, glavobolje i bolova u mišićima. Da bi se telo izborilo sa infekcijom, imune ćelije ulaze u krvotok i uzrokuju sistematičke simptome, a zatim i brojne biološke reakcije.

Uz to, aktiviraju se ćelije koje se bore sa virusom, koje utiču i na hipotalamus koji reguliše telesnu temperaturu. Iz tog razloga dolazi do glavobolje i povišene temperature.

Zašto nas bole mišići zbog gripe?

Poznato je da su slabost i bolovi u mišićima jedan od najučestalijih simptoma gripe. Istraživanja su pokazala da infekcija utiče na gene mišića i smanjuje ih, pa stoga dolazi do bolova.

21/03/2023 08:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments