Toplije noći povećavaju rizik od smrtnih slučajeva uzrokovanih kardiovaskularnim bolestima

30/03/2022 19:00

Toplije noći povećavaju rizik od smrtnih slučajeva uzrokovanih kardiovaskularnim bolestima

Porast temperatura tokom letnjih noći za jedan stepen Celzijusa, povezan je s povećanjem rizika od smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za 3,1% među muškarcima od 60 do 64 godine, kaže studija.

Muškarci u ranim 60-im godinama imaju veći rizik da umru od kardiovaskularnih bolesti tokom toplijih letnjih noći u odnosu na uobičajene, pokazalo je novo istraživanje.

Prethodne studije su se fokusirale na mogućnost da se topli vremenski periodi koji uključuju ekstremne ili trajne periode visokih temperatura poklope s porastom smrtnih slučajeva i hospitalizacijama zbog srčanih oboljenja. Međutim, do sada su nalazi koji se odnose na starost i pol bili nedosledni.

Istraživači s Univerziteta u Torontu u Kanadi pokušali su da ispitaju svaku moguću vezu između visokih letnjih temperatura noću i povećanog broja smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih bolesti (KVB) među ljudima starosti između 60 i 69 godina.

Proučavali su podatke Kancelarije za nacionalnu statistiku o skoro 40.000 smrtnih slučajeva odraslih koji se pripisuju KVB za mesece jun i jul svake godine između 2001. i 2015. u Engleskoj i Velsu, jer su toplotni talasi u Velikoj Britaniji najčešći i najintenzivniji tokom ovih meseci.

Rezultati, objavljeni u časopisu BMJ Open, pokazali su da je, nakon što se uzmu u obzir određene varijable, porast uobičajene letnje noćne temperature za jedan stepen Celzijusa bio povezan s povećanjem rizika od smrtnosti od KVB za 3,1% među muškarcima starosti od 60 do 64 godine, ali ne i starijim muškarcima ili ženama u bilo kojoj starosnoj grupi.

Istraživači su takođe ispitali američke podatke za okrug King, Vašington, region sa sličnim pogledom na more, na paralelnoj geografskoj širini s Engleskom i Velsom, s uporedivim atmosferskim svojstvima kopna i okeana i slično niskom rasprostranjenošću stambenih klimatizacija.

Američki podaci o oko 500 smrtnih slučajeva uključivali su samo muškarce. U okrugu King, porast temperature od jedan stepen Celzijusa bio je povezan sa 4,8% povećanim rizikom od smrtnosti od KVB među osobama starijim od 65 godina i mlađim, ali ne i kod starijih muškaraca.

Nalazi su zabrinjavajući, kažu autori, jer su poslednjih godina regioni poput onih koji su proučavani doživeli proporcionalan porast noćnog, a ne dnevnog intenziteta letnje toplote.

Studija je bila posmatračka, tako da se ne može utvrditi uzročnost. Istraživači su takođe priznali neka ograničenja. Međutim, prednosti istraživanja uključivale su podatke o velikoj populaciji i upotrebu rigoroznih nacionalnih i meteoroloških podataka o mortalitetu.

„Uzimajući u obzir rastuću verovatnoću ekstremnih leta na zapadu SAD i Velikoj Britaniji, naši rezultati pozivaju na preventivne inicijative za zdravlje stanovništva i nove urbane politike koje imaju za cilj smanjenje budućeg rizika od KVB“, zaključuju autori.

30/03/2022 19:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments