Naizgled bezazlene navike koje izazivaju nesanicu

27/03/2023 10:09

Naizgled bezazlene navike koje izazivaju nesanicu

Ukoliko patite od nesanice, razmislite da promenite stil života, jer brojne, naizgled bezazlene navike, mogu i te kako da utiču na kvalitet sna.

Navike koje izazivaju nesanicu

1. Različit ritam spavanja vikendom. Ukoliko odlučite da za vikend ležete kasnije i ustanete kasnije, postoji velika verovatnoća da ćete patiti od insomnije tokom nedelje, jer ste poremetili svoj unutrašnji biološki sat.

2. Odlazite na spavanje prerano. Skoro 90% ljudi koji pate od nesanice odlaze na spavanje prerano. Uprkos tome šta vam intuicija kaže, prerani odlazak na spavanje utiče upravo na nemogućnost tonjenja u san.

3. Nemate ustaljen ritam spavanja. Ukoliko nemate ustaljen ritual odlaska na spavanje i buđenja, verovatno ćete patiti od nesanice.

4. Potcenjujete unos kofeina. Prevelika količina kafe u toku dana i te kako može da vas razbudi. Stoga pijte najviše četiri šoljice kafe i izbegavajte da ispijate ovaj napitak najmanje 4 sata pred spavanje.

5. Ustajete iz kreveta usred noći. Ukoliko se desi da se probudite usred noći, nemojte ustajati iz kreveta. Nastavite da ležite jer ćete tako lakše zaspati.

6. Ne koristite telefon pred spavanje, jer su studije pokazale da ova rutina razbuđuje.

27/03/2023 10:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments