7 tihih simptoma anemije

12/02/2023 10:44

7 tihih simptoma anemije

Ukoliko ste stalno osećate bez energije, možda je vreme da povećate unos gvožđa i vitamina B12.

Šta je anemija?

Anemija je stanje kada u telu ne postoji dovoljno ydravih krvnih zrnaca, koji prenose kiseonik kroz telo, koliko bi trebalo. Ukoliko se ne leči, ovo oboljenje može da dovede do pogrošanja zdravstvenog stanja. U nastavku otkrijte šta su skriveni znakovi anemije.

Znakovi anemije

  1. Gubljenje daha i vrtiglavica– bez gvožđa i vitamina B12, telo ne može da proizvede protein hemoglobin, koji je ključan za pravilno funkcionisanje crvenih krvnih zrnaca. Ovaj protein prenosi kiseonik kroz ćelije, pa njegov nedostak uzrokuje kratak dah i vrtoglavicu.
  2. Hroničan umor– u pitanju je najučestaliji simptom anemije koji nastaje usled istog procesa zbog kojeg dolazi do vrtoglavice- manjak hemoglobina.
  3. Bleda koža– zbog manjka kiseonika, koža, kao najveći organ, ne može izgledati zdravo.
  4. Bol u grudima– kako postoji manje krvnih ćelija, tako srce radi brže, ne bi li ispumpalo svu krv. To može dovesti do bola i zatezanja u grudima.
  5. Trudnoća i gubitak velike količine krvi mogu takođe biti odgovorni za anemiju.
  6. Način ishrane– Vegeterijanski način ishrane, usled ne unošenja mesa, dovodi do anemije, jer vegeterijanci ne unose dovoljne količine gvožđa.
  7. Ukoliko vam se jedu kockice leda ili čudne namirnice poput gline, osušene farbe ili zemlje, moguće je da patite od anemije.

Ako sumnjate da imate anemiju, neophodno je konsultovati se sa izabranim lekarom koji će prepisati adekvatnu terapiju i režim ishrane.

12/02/2023 10:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments