Kako prepoznati i lečiti anemiju?

12/11/2015 15:16

Kako prepoznati i lečiti anemiju?

Malokrvnost se može prikazati na više različitih načina, ali potrebno je znati kako da prepoznamo simptome anemije.

Za one koji pate od ovog poremećaja – čiji je uzrok nedovoljan broj crvenih krvnih zrnaca, veoma je važno da brinu o ishrani i načinu života.

Kako prepoznati anemiju?

Anemija se najčešće ispoljava kroz umor, manjak energije, česte promene raspoloženja, vrtoglavica, bleda koža, loša cirkulacija, ubrzani otkucaju srca i kratkoća daha.

Pogledajte još: Prirodni lek za anemiju!

Čak i ako dovoljno vremena spavate i redovno se odmarate, a ipak imate ove simptome – znači da sigurno patite od anemije.

Uzroci anemije

Na smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca može da uziču bolesti nekih organa, veliki gubitak krvi, neadekvatna ishrana tokom dužeg perioda u životu – koa ne sadrži dovoljnu količinu gvožđa, kao i premala proizvodnja eritrocita.

Pogledajte još: Anemija kod dece

Prema nekim istraživanjima, svaka deseta žena na svetu je u jednom periodu života patla od anemije, dok ona pogađa i muškarce i decu u gotovo istom broju.

Kako se otrkiva?

Anemija se sa sigurnošću može utvrditi samo analizom krvne slike i utvrđivanjem broja eritrocita, nivoa hemoglobina, količine gvožđa i veličine eritrocita.

Anemija u ranom periodu života

Kada deca pate od anemije – to je zbog nedovoljno gvožđa u ishrani. Svako sedmo dete do druge godine života pati od nekog oblika anemije.

Ona se kod dece može ispoljiti čudnim porivima da jedu zemlju, glinu ili led, a ukoliko se ne leči na vreme – u nekim oblicima može negativno uticati na razvoj mozga kod dece.

Rizički faktori za anemiju

Anemiji su podložniji ljudi sa hroničnim bolestima, kao i žene nakon obilnih menstrualnih ciklusa ili nakon trudnoće – u kojoj može doći do promene u krvi. Slabokrvnost može nastati i zbog premalo folne kiseline, gvižđa ili vitamina B u hrani, dok postoje i nasledni oblici anemije.

Lečenje anemije

Kako bi se izlečila anemija potrebno je uskladiti način ishrane. Prva pomoć obolelima od anemije su zdravi obroci sačinjeni od zobenih pahuljica, pasulja, cvekle, zelenog lisnatog povrća, crvenog mesa i tamne čokolade.

Osim toga, dobro je i piti čaj od koprice i korena rena. Gvožđe se u organizam najlakše apsorbuje uz pomoć vitaina C, pa je neohodan i prirodni izvor ovog vitamina, koji se u velikim količinama nalazi u nadandži, grejpu, borovnicama i kiselom kupusu.

Ono što oboleli od anemije nikako ne bi smeli da konzumiraju, pogotovo ne uz obrok, jesu čaj, kafa i gazirana pića, jer tanin koji se nalazi u ovim napicima sprečava apsorpciju gvožđa iz hrane.

12/11/2015 15:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments