Vertikalne bašte kao terapija

12/03/2021 11:35

Vertikalne bašte kao terapija

U novoj stvarnosti, uslovljeni pandemijom, dugotrajan boravak u zatvorenom prostoru za mnoge predstavlja svakodnevnicu. Upravo to loše utiče na psihološko stanje ljudi, pa je dovođenje prirode u takva okruženja izuzetno značajno. Rešenje „leži“ u živim zidovima ili vertikalnim baštama.

Vertikalne bašte postale su hit u svetu pre gotovo deceniju, što ne čudi, ako se zna da se ove bašte mogu imati praktično u svakoj prostoriji, od hodnika i kuhinje, do kupatila i spavaće sobe. Idealne rešenje u i za mala dvorišta, terase ili balkone.

Kako je počelo…

A sve je počelo kada je Patrik Blank, botaničar i dizajner, došao na ideju da osim klasičnih možemo praviti i vertikalne vrtove. Naime, on je, prilikom boravka na Tajlandu, otkrio da brojne biljke žive na gotovo nemogućim mestima. Iznenadio se kada je video biljke koje su izrasle iz stenja i drugih nepristupačnih mesta, jer njima nije bila potrebna ni zemlja, ni voda, ni idealna osunčanost pa su ipak uspevale. Ovo ga je inspirisalo, te je po povratku u Pariz, odlučio da pokuša da napravi sam svoj vertikalni vrt, i to mu 1982. polazi za rukom. Blank je tada patentirao svoj sistem i registrovao izum.

Malo mašte i veštine

U vertikalnim baštama biljke rastu na zidovima, a ovaj metod funkcionoše tako što voda teče preko vertikalne površine i hrani koren biljkama. Tehnika ozelenjavanja zida počiva na novom načinu uzgajanja biljaka bez zemlje. No, malo modifikacije od prvobitnog patenta, dodavanjem sanduka za biljke sa zemljom, uporedo postaje popularno kao i osnovna zamisao.

Svaka biljka koja proizvodi lozu, može da raste vertikalno, međutim za ovakav tip uzgajanja mogu se koristiti skoro sve, od začinskog bilja do povrća. Pa se tako ono, povrće, lakše bere, jer može da raste u visini struka, a ne na nivou skočnog zgloba. Dalje, daje biljkama bolju izloženost vazduhu kroz povećanje površine, i to dovodi do zdravijih i produktivnijih biljaka, a sam rast vertikalnih biljki smanjuje opasnost od bolesti zemljišta i raznih štetočina.

Pre izrade vertikalne bašte, najpre treba da se odlučite kakav tip bašte vam najviše odgovara. Jedna opcija je da saksije budu vezane za zid, druga opcija je tzv.džep – da se biljke ubace u džepove napravljene od platna. Vertikalna bašta može da se postavi i u otvorenom i u zatvorenom prostoru,u zavisnosti koliko je biljkama potrebno sunca. Ako se uzgajaju kaktusi, potrebno je odabrati mesto koje je na pola izloženo suncu.

Pored sukulenata, mogu se postaviti rastuće biljke, povrće, sorte poput paprati, filadendrona… Važno je znati da se vertikalne bašte brzo isušuju kao i u saksiji, te treba koristiti baštensku zemlju, ali i voditi računa o rasporedu samih biljaka. Naime, gravitacija vuče vodu ka dole, te biljke koje vole vlažniju zemlju treba da su na dnu živog zida.

Pre postavljanja biljaka na drvenu paletu ili kontejner sa panelima, nekoliko nedelja se mora uzgajati biljka horizontalno, kako bi se ojačao koren. U početku je potrebno malo više truda i pažnje, a da bi proces bio lakši za zalivanje je najpogodniji sistem kap po kap.

Gajbice ili kutije

Stare ili nove gajbice i kutije mogu biti rešenje za vertikalne bašte, a sve što je potrebno je da ih dobro očistite, prefarbate po potrebi i pronađete idealno mesto za montiranje. Najčešće je to zid ili ograda, a montiraju se uz pomoć žice ili eksera, eventualno tipli.

Saksije

Drugo zanimljivo rešenje su saksije, a postupak i način montiranja je potpuno isti kao sa gajbicama. Razlika je jedino u tome što je pre montiranja potrebno napraviti drvenu konstrukciju od paleta i pričvrstiti je za odabranu površinu.

Vertikalne bašte u kući

Za vertikalne bašte u kući potrebno je malo više truda i pažnje. Najpogodnije zidne konstrukcije uglavnom su police ili držači za saksije, koje je moguće samostalno napraviti. Posebnu pažnju treba posvetiti odabiru biljaka i najboljeg mesta, jer lošom selekcijom može se napraviti više štete nego koristi. Savet je da se biraju biljke koje su najbolji prečišćivači vazduha u kući, jer je osnovni cilj da se obezbijedi svežina i čist vazduh u zatvorenom prostoru.

 

Pročitajte i koje se još biljke mogu koristiti:

Ovaj holandski grad na neobičan način pomaže pčelama

 

 

 

 

12/03/2021 11:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments