Kada je pravo vreme za brak?

23/04/2021 16:58

Kada je pravo vreme za brak?

Brak je ozakonjena veza dvoje ljudi, koji su svoj dotadašnji odnos zakonski regulisali. Kao i svaka veza i ova zahteva dosta truda i odricanja, ali prema statistikama na to nije spremno oko 20 parova svaki dan. Preciznije, upravo toliko parova se dnevno razvede u Evropi.

Bračni savetnici i psiholozi se slažu da pre sklapanja braka partneri treba dobro da razmisli o razlozima za takav korak. Treba da znate zašto želite da se venčate. Kako kažu, venčanja su vesele zabave i prilika da se na jednom mestu vide svi koji za to nisu imali priliku mesecima ili, čak, godinama. Ali, da li se zbog toga venčavamo?

Venčanja traju nekoliko sati, a brak, bar bi trebalo, traje večno. Zato, ne planirajte jedan dan – planirajte do kraja života. Umesto razmišljanja o dekoraciji na stolu, treba razmišljati o tome kako će izgledati svakodnevni život sa partnerom, čak i kada nismo u centru pažnje, kao tad na svadbenoj žurci.

pročitajte još i Naučno dokazani zdravstveni benefiti braka

Studije pokazuju da je najbolje sačekati 25. godinu ili više, kako bi se venčali. Na početku veze ste vi i vaš partner flertovali, puno izlazili, ostajali u krevetu… Sve to može i u braku, ali, može da se i desi, što je prirodno, da veza pređe u drugu fazu. Ostajaćete kod kuće sa partnerom i imati više vremena za razgovore. Ovde je pitanje da li znate o čemu biste razgovarali vas dvoje sami.

Bez obzira koliko dugo ste zajedno, svog partnera morate potpuno poznavati. Ne venčajte se samo zato što izlazite četiri godine, venčajte se, jer poznajete svog partnera. Znate njegovu prošlost, nade i snove. Možete da zamislite kakva bi bila njegova reakcije na određene stvari. Ako sve to znate i još uvek ga volite, a prevashodno mu verujete, onda nema sumnje da ste spremni za brak. Poverenje je vitalno za tu vrstu zajednice i bez njega ni nemojte planirati bračni život.

Među jednako važnim savetima je i ovaj: ne ulazite u brak sa idejom kako biste partnera promenili. Venčajte se tek kada ga prihvatite takvog kakav jeste. Ne očekujte ni da vam brak promeni odnos. Venčanje neće zaceliti razdor, ako postoji, između vas. Nemojte prikrivati probleme i misliti da će ih zaboravom učiniti boljim. Ukoliko imate dilema, prvo njih rešite! Trebalo bi da sa partnerom možete iskreno da razgovarate o eventualnim problemima i da pokušate da zajednički dođete do rešenja. U slučaju da to ne možete buduća zajednica će trpeti baš zbog toga.

Zajedničko planiranje je važno kako biste znali šta vi, a šta vaš partner želi. Šta ako vaš partner želi da putuje svetom? Da li se slažete sa ostajanjem kod kuće sami ili biste išli sa svojim partnerom? Ovo su primeri pitanja koji mogu da vam pomognu u otkrivanju želja i budu osnova za zdrav odnos u vezi.

možda vas zanima i: Istraživanja otkrila šta je prava tajna uspešnog braka

Postoje, kažu savetnici i tri pitanja koja bi trebalo da vam najpreciznije daju odgovor da li ste spremni za brak.

* Da li vam je sreća partnera najvažnija?

Tajna srećne veze i braka leži u  želji oba buduća supružnika i to da sreću svog partnera stavljaju ispred svoje. Ne postoji nikakva filozofija niti duboka poruka, ovo je činjenica. To znači da dve osobe žele jedna drugu  da učine srećnom.

* Zašto volite partnera?

Najgori odgovor na ovo pitanje je: zato što ga jednostavno volim. Ovakav odgovor znači da emotivno još niste zreli niti spremni za brak. Još uvek ne razumete značenje ljubavi.

* Život u kojem ćete nadopunjavati jedno drugo?

Pitanje koje sebi morate postaviti je: Da li sam spreman/na na kompromise? Kada budete mogli da odovorite da ćete pristati da se i vi i partner odreknete sitnih sebičnosti ili ako budete mogli da kažete da vam nije važno gde živite sve dok živite zajedno, znaćete i da li ste spremnio za brak.

Na ova pitanja, predlažu stručnjaci, je najbolje da odgovore date u razgovoru sa partnerom, jer ako pre braka ne možete da zajednički donesete bitne životne odluke, nakon venčanja će biti još teže.

 

 

23/04/2021 16:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments