Naučno dokazani zdravstveni benefiti braka

18/01/2023 10:17

Naučno dokazani zdravstveni benefiti braka

Brojne studije su pokazale da je izgleda večna ljubav najbolji lek. U nastavku otkrijte kako brak poboljšava naše zdravlje.

Smanjuje rizik od demencije

Brojne svakodnevne navike smanjuju rizik od Alchajmera, a jean od faktora koji značajno sprečava pojavu ove bolesti jeste biti u braku. Naime, studije su pokazale da oženjeni muškarci i udate žene imaju za 43% manje šanse da obole od demencije kako stare.

Krvni pritisak se poboljšava

Srčane bolesti su jedne od najrasprostranjenijih na svetu, a brak utiče na manji rizik da ih na prvom mestu i dobijemo. Srećno venčani parovi imaju manji krvni pritisak od onih koji nemaju pratnera, pokazala je studija Univerziteta Brigham Young.

Istraživači su pratili pritisak ispitanika u period u od 24 sata, a pokazano je da srećno venčani parovi i one osobe koje imaju partnera, u proseku imaju boljo izbalansiran krvni pritisak.

Manje stresa

Stres izaziva brojna oboljenja, kao što su srčane bolesti, dijabetes i rak. Parovi koji su u srećnom braku izloženi su manjoj količini stresa, pa samim tim su i zdraviji.

Bolja funkcija pluća

Duge veze, uključujući i brak, poboljšavaju rad pluća kod starijih ljudi, pokazala je jedna studija.

Zdravije srce

Brak ne samo da smanjuje krvni pritisak, već poboljšava rad srca, kako kod žena, tako i kod muškaraca. Venčane osobe imaju manji rizik od srčanog udara, a ukoliko se pak to i desi, imaju veću šansu da se oporave.

 

18/01/2023 10:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments