Kako su nastali ruževi za usne?

22/02/2023 10:09

Kako su nastali ruževi za usne?

Prvi karmini nastali su pre oko pet hiljada godina, a danas, oni su neizostavan deo sveta šminke. U nastavku saznajte kako je izgledao razvojni put ruža za usne.

Istorija ruža seže u daleku istoriju, pre oko pet hiljada godina. Veruje se da su prve karmine koristili drevni Sumeri, koji su drobili drago kamenje i tim prahom ukrašavali lice, najviš usne i predeo oko očiju.

Istorija karmina

Egipćani su u ovu svrhu koristili prah osušenih insekata, a ugavnom, usne su bojili u crveno. Kod Egipćana, šminka je bila deo statusa, bez obzira na pol, pa su se šminkali i muškarci i žene.
Tokom zlatnog islamskog doba, kozmetičar Abu al- Kasim al- Zahravi izmislio je čvrst karmin za usne u vidu namirisanih štapića koji su sadržali pigment.

Kinezi su napravili prve ruževe od pčelinjeg voska, pre oko hiljadu godina, a ovi balzami imali su zaštitnu ulogu. Tokom vladavine dinastije Tang, u balzame su dodavana esencijalna ulja.

Popularnost bojenja usana počela je u 16. veku, a tokom vladavine, kraljica Elizabeta I nosila je svetlo crveni karmin, te je svetao ten i crveni karmin postao modni imperativ u to doba.

Ipak, tokom 19. veka, šminka je generalno samtrana vulgarnom, a tek krajem 19. i početkom 20. veka, karmini se ponovo vraćaju u modu.

Kako su se razvijali u posledih 100 godina, pogledajte u videu u nastavku.

22/02/2023 10:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments