Kraljica povrća – cvekla

04/05/2021 11:19

Kraljica povrća – cvekla

Cvekla (Beta vulgaris) je poznata u narodnoj medicini već 2.000 godina, a za nju kažu da je u stanju da popravi većinu ono što u organizmu ne funkcioniše. Ova lekovita biljka je prirodni antianemik, antibakterik, antipiretik, antioksidant, antisklerotik, detoksikant, diuretik, antipiretik i ima antikancerogena svojstva.

Stari Grci su je koristili za snižavanje temperature, a u srednjem veku preporučivana je ljudima koji nisu mogli da jedu čvrstu hranu. Rimljani su verovali da će cvekla “naterati” da se muškarac i žena zaljube, ako je podele. A danas je potvrđeno brojnim naučnim studijama da zbog svojih nutritivnih svojstava cvekla reguliše krvni pritisak, koristi se za prevenciju raka, pročišćava jetru, leči anemiju, poboljšava otpornost organizma i jača libido. Pomaže u prevenciji mišićne degeneracije, poboljšava cirkulaciju, ojačava kolagen kože, dobra je za prevenciju katarakte, izgrađuje imunitet i leči respiratorne probleme.

U svežoj cvekli ima gvožđa, kalijuma, kalcijuma, natrijuma, fosfora, magnezijuma, mangana, joda, bakra, fluora, sumpora, broma, litujuma i stroncijuma. Od vitamina: vitamin C, vitamin B1 i B2, i izuzetno redak u biljnim namirnicama – B12. Bogata je ugljenim hidratima, naročito saharozom, folatima, vlaknima, antioksidansima i sadrži visok stepen najznačajnijih aminokiselina.

pročitajte još i Dragocena šargarepa – čuva i jača imunitet!

Nedavna studija pokazala je da je sok od cvekle poboljšao protok krvi u čeonom režnju mozga, koji je zadužen za fokusiranje, organizaciju i pažnju, dok je betain, aminokiselina, koja se nalazi u cvekli, sprečila i smanjila nakupljanje masti u jetri.

Ukratko:

  • Izvor folne kiseline: sigurna za decu i preporučuje se trudnicama zato što može spriječiti mnoge bolesti novorođenčeta
  • Lek za anemiju
  • Popravlja krvnu sliku i čisti organizam od toksina
  • Sprečava nastanak proširenih vena
  • Smanjuje holesterol u krvi i do 40%
  • Podstiče rad jetre i normalizuje varenje
  • Odličan lek za bubrege, giht i žučnu kesu, a u kombinaciji sa šargarepom delotvornost je dvostruko veća

Sok za krvnu sliku

Potrebno je 200 ml soka od cvekle, 200 ml meda, 200 ml soka od šargarepe, 200 g suvog grožđa, 200 g oraha, i 2 limuna. Limun oprati, podeliti na dva dela i ukloniti semenke, a zatim ga samleti sa korom. Oprati i pripremiti staklenu teglu i slagati:  limun, med, pa sok od cvekle i šargarepe. Sve to izmešati i na kraju dodati seckane orahe i suvo grožđe, pa opet promešati.

možda vas zanimaju i Mali kulinarski trikovi

U trudnoći

Studija Svetske zdravstvene organizacije tvrdi da 20 odsto trudnica pati od anemije, a bebi je za rast potrebna određena količina gvožđa koje dobija od majke, te kako bi obezbedila dovoljno količine istog najlakši način je napraviti koktel od cvekle.

Za to piće potrebno je 500 g cvekle, 500 g šargarepe, 500 g limuna, 250 g meda i 800 ml vode. Cveklu i šargarepu očistiti i izrendati, pa dodati  sok od 2 limuna i vodu. Poklopiti i ostaviti 24 sata na hladnom mestu, te sutradan procediti i tom soku dodati preostali limunov sok i med. Sve dobro izmešati da se sve sjedini, sok držati u frižideru i piti jednom dnevno 1 dcl pola sata pre jela.

Za bebe i decu

Pre davanja cvekle bebama i deci treba konsultovati pedijatra oko vremena kada je najbolje da ih konzumiraju. Jedan od sjajnih jela za jačanje imuniteta dece, koje mogu oko godine života da jedu, jeste pire od cvekle i krompira. Za to je potrebno 1 cvekla, jedan krompir, malo karfiola, kašika pirinčanih pahuljica, kašičica maslinovog ulja, ¼ šolje supe od mesa, komad pilećeg mesa ili kuvano žumance. Povrće narendati  i dodati kafiol i staviti u kipuću vodu, pa kuvati na umerenoj vatri dok ne omekani. Propasirati povrće i dodati pahuljice, mesnu supu i tvrdo kuvano žumance ili samo pasirano meso.

pročitajte još i Salata koji čini čuda za digestivni trakt i snižava holesterol

Salata od cvekle

Jedan od najrasprostranjenih oblika konzumacije ove biljke jeste u vidu salate. Pravi se na dva načina od sveže cvekle i kuvane. Ako se koristi u svežem obliku potrebno su dve cvekle, kašika sitno seckanog svežeg peršuna, kašika seckanog belog luka, 2 kašičice senfa, 1/4 kašičice morske soli, malo bibera, a može se dodati i malo feta sira.U kuvanoj verziji potrebna je jedna kuvana cvekla, 1 kašika balzamiko sirćeta, 1 seckani čen belog luka, seckani listovi bosiljka, 1 kašika sitno seckane žalfije, 2 kašike feta sira.

 

04/05/2021 11:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments