Dragocena šargarepa – čuva i jača imunitet!
Povezane objave
Šargarepa je bogata sastojcima koji su korisni po zdravlje.
Sadrži vitamine, minerale i druge važne sastojke.
Dragocena uloga šargarepe u modernom dobu
Konzumacijom šargarepe doprinosimo zdravlju organizma. Naime, šargarepa je puna vitamina, minerala i ostalih sastojaka korisnih po zdravlje. Sadrži vitamin D, E, B, kalijum, cink, kobalt, jod, pektin i eterična ulja.
Zahvaljujući takvom sastavu, odlična je u borbi protiv raznih bolesti, ali i kao prevencija. Šargarepa čuva i jača imunitet kao i vid, te je lekari redovno preporučuju u ishrani. Ukoliko redovno konzumirate šargarepu, kosa je sjajnija i lepša, nokti zdraviji, manje se lome i nisu krti, a koža je elastičnija.
Prema rezultatima istraživanja, šargarepa blagotvorno deluje na ljudsko srce i doprinosi boljem radu jetre. Podstiče fizički razvoj i povećava otpornost organizma na infekcije.
Najviše se preporučuje deci, trudnicama i starijim ljudima. Najbolje je konzumirati je nakon kuvanja.
Pogledajte i: Koje povrće je zdravije skuvano nego sveže?
Ukoliko gulite šargarepu, ona tada gubi vitamine. Samo je dobro operite pod mlazom hladne vode pre upotrebe.
Zrele šargarepe su korisnije od onih sasvim mladih, tako da upotreba šargarepe nije vezana samo za proleće kada je koren mlad, one mogu da se jedu tokom cele godine.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*