Protiv prehlade bez lekova: Izlečite se lako!

15/11/2016 12:04

Protiv prehlade bez lekova: Izlečite se lako!

Lekovi su tu da pomognu kada se razbolimo, ali kao što imaju pozitivne strane, tako lekovi imaju i svoje negativne strane koje loše utiču na naš organizam.

Upravo zato što postoje i negativne posldice upotrebe lekova, trebalo bi ih koristiti u najmanjoj mogućoj meri. Naravno, postoje situacije u kojima bez njih ne bismo mogli da se izlečimo.

Ipak, kada je u pitanju prehlada – nije nužno da odmah posežete za nekim lekovima. Evo kako da se izlečite bez upotrebe lekova:

Ispirajte grlo, čistite nos

Upravo su ovo delovi tela koji prvo stradaju tokom prehlade. Nos počinje da curi, pojavljuje se kašljucanje ili neprijatan osećaj tokom gutanja – zato je bitno da ispirate grlo i čistite nos što češće kada osetite prve simptome prehlade.

Važno je da ne ušmrkavate sluz iz nosa nazad u sinuse, ali nemojte ni prejako izduvavati nos, već jednom rukom zapušite jednu nozdrvu, a drugu lagano očistite i onda to ponovite i sa drugom. Kapi za nos mogu biti od velike pomoći – ali ih ne bi trebalo koristiti duže od pet dana.

Kako biste se što pre rešili bola i peckanja u grlu najbolje bi bilo da grlo ispirate slanim rastvorom koji čisti od nakterija i virusa. Rastopite u čaši mlake vode kašičicu soli i time ispirajte grlo nekoliko puta u toku dana. Protiv ovih neprijatnosti u grlu veoma efikasno je i ispiranje mešavinom meda i jabukovog sirćeta.

green-tea-692339_640

Unosite dosta tečnosti

Tokom prehlade trebalo bi da unosite što više tečnosti. Obična voda ili ceđen sok će vas dovoljno osvežiti i hidrirati, zahvaljujući čemu će grlo i nos biti prohodniji. Takođe, veoma je važno uzimanje toplih napitaka, pre svega čajeva na biljnoj bazi (sa dodatkom meda i limuna), dok će tanjir tople pileće supe nadoknaditi elektrolite i minerale koji pomažu bržem oporavku.

Svež vazduh i aktivnosti

Svež vazduh vam može pomoći da brže ozdravite

Svež vazduh vam može pomoći da brže ozdravite

Iako se možda osećate malaksalo, zbog čega bi trebalo tokom prehlade da mirujete, ipak nije baš ni najbolje da sve vreme provedete u zatvorenom prostoru, koji je već ionako pun virusa. Upravo zato bi trebalo povremeno da izađete u laganu šetnju, ali i da provetravate prostor u kom najviše boravite.

15/11/2016 12:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments