Mitovi o hrani zbog kojih se gojimo

06/03/2023 10:37

Mitovi o hrani zbog kojih se gojimo

Verovali ili ne, ali neki “zdravi” izbori kada je ishrana u pitanju, mogu da budu jednako štetni po naš obim struka kao kesica čipsa…

Saznajte u čemu smo to dosad grešili kada su izbor namirnica i njihova upotreba u pitanju.

Zašto se gojimo?

1. Kalorija je kalorija

Ovo nije istina. Postoje dobre i loše kalorije. Naravno, ukoliko pojedete previše njih čak i iz voća i povrćam dobićete na težini, ali ne ni približno onoliko koliko biste dobili kilograma kada biste te kalorije u na primer krofnama ili čipsu.

2. Ovsena kaša je zdrav doručak

Ne uvek, jer kupovna ovsena kaša je prepuna šećera, zato, ukoliko želite da doručkujete upravo ovo, izaberite da sami napravite ovsenu kašu, od pahuljica, banane i kašike meda.

3. Žumance podiže holesterol

Uprkos uvreženom mišljenju, holesterol koji unosimo hranom ne utiče na holesterol u krvi. Na loš holesterol deluju ugljeni hidrati i šećer.

4. Dijetalni sok je bolji od regularnog

Na razočarenje svih ljubitelja sokova, ovo nije tačno. Veštački zaslađivači su do hiljadu puta slađi od običnog šećera. I isto toliko nezdraviji.

5. Crveno meso nije zdravo

Naprotiv, ovo meso je prepuno proteina, cinka, gvožđa i vitamina iz grupe B.

6. Periodične detoks dijete su dobre

Umesto što ćete gladovati ili piti samo sokove, bolja je opcija da izbegavate šećer i ugljene hidrate i da svoju ishranu bazirate na proteinima i vlaknima.

7. Nekoliko manjih obroka u toku dana

Ovo je individualno, jer neki ljudi postaju samo gladniji kada jedu manje a nekoliko puta u toku dana. To dovodi do napada gladi i konzumiranja praznih kalorija.

06/03/2023 10:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments