Evo zašto treba da jedete sir svaki dan

12/12/2017 09:14

Evo zašto treba da jedete sir svaki dan

Verovatno mislite da sir nije baš dobar po naše zdravlje, ali najnovija studija nas je uverila u suprotno.

Kineski naučnici upoređivali su 15 objavljenih istraživanja, kako bi uvideli kakav efekat svakodnevno konzumiranje sira ima po naše zdravlje. U istraživanju, analizirano je zdravstveno stanje preko 200 000 ljudi u periodu od 10 godina. Uz to, praćene su i njhove navike kada je ishrana u pitanju, a naročito koliko su sir uvrštavali u svoj jelovnik.

Rezultati su pokazali da su oni koji su jeli 40 grama sira dnevno imali za 14% manje šanse da imaju srčana oboljenja, dok je rizik od šloga smanjen za 10%.

Međutim, sir sadrži mnogo zasićenih masti, što se u prošlim istraživanjima pokazalo da utiče na povećanje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Ipak, naučnici danas veruju da kalcijum u siru utiče na dobar, pa tako snižava i loš holesterol.

Ipak, u objavljenoj studiji upozoravaju da samo konzumiranje sira ne može da popravi stanje srca, ukoliko pojedinac ima nekvalitetan stil života. Učesnici u istraživanjima su, navodi se u studiji, najverovatnije vežbali, izbegavali štetne navike i hranili su se zdravo.

12/12/2017 09:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments