Ajahuaska – psihodelična droga koja prouzrokuje iskustvo blisko smrti

21/09/2018 12:25

Ajahuaska – psihodelična droga koja prouzrokuje iskustvo blisko smrti

Rezultati nedavne studije su pokazali da ova psihodelična droga izaziva posledice koje su slične iskustvima bliskim smrti.

Reč je o osećaju napuštanja sopstvenog tela, koje je povezano sa iskustvima opasnim po život, a koja se mogu objasniti promenama u načinu funkcionisanja mozga.

Psihodelična ajahuaska

Ajahuaska, psihodelična droga čiji je glavni psihoaktivni sastojak DMT, predstavlja “svetu tajnu” za domorodačke narode Amazona. Oni koji su je konzumirali, opisuju je kao osećaj ulaska u drugačiju realnost.

Kako bi istražili njeno dejstvo, stručnjaci sa Imperijal koledža u Londonu, Kris Timerman i njegove kolege, sproveli su istraživanje.

Istraživanje je obuhvatilo eksperiment, odnosno testiranje trinaestorice dobrovoljaca, kojima je intravenozno ubrizgan DMT. Od njih je zatraženo da popune upitnik za procenu iskustava bliskih smrti. Prilikom prvog testiranja, istim dobrovoljcima je ubrizgan placebo, tako da nisu mogli da znaju koji eksperiment uključuje pravu drogu.

Nakon sprovedenog testiranja sa DMT, rezultati upitnika su pokazali da svi dobrovoljaci ispunjavaju pretpostavljene kriterijume za iskustvo blisko smrti.

Dobrovoljci su objasnili da su se osećali kao da su se našli u”nezemaljskom ambijentu”, doživljavajući “neopisiv mir ili prijatnost”, osećajući “jedinstvo sa univerzumom” i izuzetnu pojačanost čula.

Nakon upoređenih odgovora, nije bilo značajnih razlika.

Postoji vrlo malo informacija o tome šta se dešava u mozgu, onda kada se doživi iskustvo blisko smrti. Subjektivna sličnost između iskustava bliskih smrti i halucinacija pod uticajem DMT-a sugeriše da psihodelici mogu da osvetle neke apsekte ovog fenomena.

Kako deluje DMT?

Ova psihodelična droga deluje tako što utiče na sistem seratonina u mozgu. Stručnjaci spekulišu da se nešto slično događa sa mozgom i tokom iskustava bliskih smrti.

Iako se DMT pojavljuje u tragovima u krvi i urinu, sam izvor molekula unutar ljudskog tela još uvek nije pronađen.

21/09/2018 12:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments