Roboti će uskoro obavljati više poslova od ljudi?

18/09/2018 10:27

Roboti će uskoro obavljati više poslova od ljudi?

Prema rezultatima istraživanja Svetskog ekonomskog foruma, roboti će, najkasnije do 2025. godine, obavljati 52 odsto postojećih poslova.

Istraživanje je obuhvatilo i anketu koja je sprovedena među direktorima kadrovskih službi i ostalih visoko rangiranih čelnika iz kompanija širom sveta, s učešćem u globalnom BDP od 70 odsto.

Budućnost u robotici

Prema proceni anketiranih, roboti će, odnosno mašine, obavljati više od polovine zadataka na radnim mestima. Danas oni obavljaju 29 odsto, pokazao je izveštaj Svetskog ekonomskog foruma.

Ljudi bi verovatno mogli dobiti i neke nove uloge, koje će zahtevati prekvalifikaciju kako bi održali korak sa ovim promenama u radu s mašinama, kompjuterskim programima i tehnologijom budućnosti.

Brze promene mašina i algoritama, računarskih procesa usmerenih na rešavanje problema, mogle bi da kreiraju 133 miliona novih uloga koje će zameniti oko 75 miliona izgledno ugašenih u razdoblju od danas do 2022. godine, predviđaju iz Svetskog ekonomskog foruma.

Roboti bi trebalo da zamene ljude u računovodstvu, upravljanju klijentima, u industrijskom, sekretarskom i poštanskom sektoru.

Predviđaju da će paralelno porasti potražnja za poslovima koji zahtevaju “ljudske veštine”, poput marketinga, prodaje i odnosa s klijentima, društvenih medija itd.

Izazov će predstavljati sama prekvalifikacija radnika, jer će radnici biti pod pritiskom da usvoje nove veštine, posobno kada je reč o sektorima koji zahtevaju kreativnost, kritičko mišljenje i uveravanja.

Istraživanje je takođe pokazalo da će do 2022. godine posebno biti snažna potreba za prekvalifikacijom radnika u aviosaobraćaju, sektoru putovanja i turizma, utvrdili su autori, ističući opšti trend kontinuiranog učenja i prilagođavanja.

Savetuju se pripreme programske podrške za radnike i zajednice koje je bi bile “ugrožene” ovim značajnijim promenama u kvalitetu i trajnosti poslova.

18/09/2018 10:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments