Socijalistička Jugoslavija na izložbi “Nikad im bolje nije bilo?”

25/12/2014 13:30

Socijalistička Jugoslavija na izložbi “Nikad im bolje nije bilo?”

Izložba o modernizaciji svakodnevnog života u socialističkoj Jugoslaviji pod nazivom “Nikad im bolje nije bilo?” svečano se otvara 27. decembra u 13 časova u Muzeju istorije Jugoslavije (MIJ).

Fenomen svakodnevnice, slobodnog vremena i dokolice u Jugoslaviji biće prikazan na ovoj izložbi koje se simbolično otvara na nekadašnji Dan pionira.

Rezultati istraživanja, koje je trajalo od 1950. do 1990. godine, činiće izložbu “Nikad im bolje nije bilo?”. Biće izloženo preko 200 predmeta, 400 fotografija i 26 video klipova koji predstavljaju svedočanstvo o životu u socijalističkoj Jugoslaviji.

Autorka izložbe je kustoskinja MIJ Ana Panić, a u ovom projektu su joj pomogli dr Igor Duda, predavač istorije na Odsjeku za povijest Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i jedan od osnivača Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma i dr Ivana Dobrivojević, naučna saradnica na Institutu za savremenu istoriju.

Deo izložbe biće i muzejska, bibliotečka, arhivska i filmska građa iz institucija iz Srbije i regiona.

Izložba će biti interaktivnog karaktera pa će svi koji imaju neke predmete iz perioda socijalističke Jugoslavije moći da ih ponesu na izložbu i podele sa svim prisutim svoje sećanje na taj period ili da kreiranjem sadržaja i komentarisanjem na društvenim mrežama doprinesu izložbi.

“Nikad im bolje nije bilo?” za cilj ima da se pronađu odgovori na pitanja – da li su Jugosloveni pronašli blagostanje; kako su ga, kada i zašto izgubili; kakav je bio sistem obrazovanja; kakav je bio društveno-kulturni život; u kojim segmentima života se video modernizacijski skok?

Iako je izložba namenjena širokoj drupi, pre svega važno je da mlađe generacije, bez ličnog sećanja, dobiju priliku da steknu pravu sliku o Jugoslaviji.

U okviru izložbe biće i pratećeg programa koji uključuje dečije radionice, pozorišne predstave, projekcije filmova, predavanja.

Izložba je otvorena do 17. februara 2015. godine.

Izvor: RTV

 

25/12/2014 13:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments