Srbija deo potprograma “Mediji Kreativne Evrope”

02/12/2015 17:27

Srbija deo potprograma “Mediji Kreativne Evrope”

Srbija je postala deo programa “Kreativna Evropa” tako što je pristupila potprogramu “Mediji” kao prva država izvan Evropske Unije.

Na ovaj način će Srbija otovriti mogućnosti za ubrzan razvoj celokupnog domaćeg audiovizuelnog i multimedijalnog sektora, ali će se i uspešnije pozicionirati organizacije i pojedinici iz naše zemlje na međunarodnoj sceni.

Ranije je naša država postala deo potprograma “Kultura”, a sada je učešće zaokruženo, čime je ostvaren pristup fondu u ukupnom iznosu od 1,46 milijardi evra.

Potprogram “Mediji” raspolaže fondom od više od 800 miliona evra, koji je namenjen pružanju finansijske podrške filmskoj i televizijskoj produkciji, širenju mreže bioskopa, kvalitetu filmskih festivala, razvoju video igara i profesionalnom usavršavanju pojedinaca.

U narednom periodu, učešće u potprogramu “Mediji” našoj državi će doneti razvoj novih profesija, porast zapošljavanja u oblasti kulture i jačanje komunikacije sa novim publikama, van granica naše zemlje.

Kao jedan od najznačajnijih evropskih fondova, potprogram “Mediji” predstavlja odličnu podršku produkciji, distribuciji i promociji igranih i dokumentarnih filmova, televizijskih drama i novih medija.

“Mediji” se zalažu za razvijanje zajedničkog evropskog tržišta i podsticanje konkurentnosti evropske kulture na svetskom tržištu, a kao deo toga su od sada i stvaraoci iz Srbije koji će imati prilike da svoj rad plasiraju širom sveta.

Program “Kreativna Evropa” omogućava pristup novim tržištima tako što razmenjuje, povećava vidljivost dela i poboljštava cirkulaciju kroz sve države koje su članice programa.

02/12/2015 17:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments