Otvaranje granica, kovid pasoš i 100 evra

16/04/2021 16:02

Otvaranje granica, kovid pasoš i 100 evra

Državljani Srbije će od ponedeljka moći da putuju u Grčku. Granice te države biće otvorene u osam sati ujutru. Putnici će moći da pređu na dva granična prelaza sa Bugarskom – Promahonas i Nimfeja i tako će biti do 14. maja.

Ono što turisti iz Srbije neće moći  je da se “švrćkaju” po Grčkoj. Naime, kako je objašnjeno građani su u obavezi da idu samo u mesto gde su rezervisali smeštaj. A, kako bi se do mora stiglo, neophodno je posedovati potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Pre polaska za Grčku neophodno je popuniti i PLF formular 24 sata pre dolaska u zemlju. Objašnjeno je i da je moguće da će se sprovoditi nasumično testiranje turista, a koji će morati da se pridržavaju svih mera koja važi i za državljane Grčke.

Ukupno 13 zemalja Evropske Unije dogovorile su sedam kriterijuma za stvaranje kovid-pasoša, a glavni uslov je da se izbegne diskriminacija. Ovaj dokument bi trebalo da olakša turistička putovanja ovog leta. Kovid-pasošem bi se dokazivalo da li je osoba vakcinisana, možda preležala koronu ili ima važeći negativni PCR test.

A svi ti podacimi bi se nalazili “u” jedinstvenom QR kodom. Prvi put se o tim pasošima razgovaralo, 29. marta, a korona-propusnice bi trebalo da se uvedu najkasnije do juna. Ono u čemu su se složili diplomate EU je da se kovid-pasoš ne sme iskoristiti za uvođenje obaveznog vakcinisanja na mala vrata. Još je dogovoreno i da nakon usaglašavanja svih stavova “svaka država zadržava pravo na vlastito odlučivanje o tome koga će pustiti preko granice. Nacionalna sloboda izbora mora biti očuvana”.

U EU, a u cilju suzbijanja pandemije i sprečavanja širenja novih sojeva virusa kovid19, na snazi su restrikcije koje se odnose na “nebitna putovanja”. Portparol Evropske komisije, Adalbert Janc, rekao je da EK radi na novom predlogu kako bi došlo do promene situacije za putnike iz zemalja Zapadnog Balkana. Janc je objasnio i da se na tom predlogu radi zajedno sa predlogom o izdavanju digitalnih zelenih sertifikat.

A, Malta planira da ponudi stranim posetiocima i do 200 evra, ukoliko ostanu duže od tri dana na tom mediteranskom ostrvu. Razlog za takav potez je pokušaj da se oživi turistička industrija. Ministar turizma Klejton Bartolo rekao da će, nakon što se većina antipandemijskih mera ukine do 1. juna, “turistima koji rezervišu letnji odmor direktno preko lokalnih hotela biće poklonjen novac”.

Preciznije računica izgleda ovako: turisti koji rezervišu smeštaj u hotelu sa pet zvezdica dobiće 100 evra od turističke uprave Malte, a hotel će dodati još 100. Oni koji se odluče za hotel sa četiri zvezdice dobiće 150 evra, a oni koji rezervišu hotel sa tri zvezdice mogu se nadati da će dobiti 100 evra.

 

16/04/2021 16:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments