Roditelji se protive online nastavi i kombinovanom modelu!

30/07/2020 13:32

Roditelji se protive online nastavi i kombinovanom modelu!

Kako je u četvrtak najavio ministar prosvete, postoje tri moguća scenaria, modela odvijanja nastave od 1. septembra a to su, da podsetimo, nastavak online nastave, kombinovana metoda – dve nedelje online, a dve nedelje u školama i vraćanje đaka u škole koje će se desiti samo ukoliko za to bude uslova i ukoliko pandemija počne da jenjava za manje od mesec dana, do početka školske godine.

Vrlo oštre reakcije roditelja dovele su do formiranja online peticije koja sad kruži internetom i koju je potpisalo više od 1 200 roditelja.

Pobunjeni roditelji su mišljenja da deca ostaju uskraćena za obrazovanje. 

Većina njih misli da je online nastava u svakom smislu kontra produktivna, a da je program koji je napravilo naše ministarstvo, zbunjiv i prilično ne izvodljiv i za decu i za roditelje. Kako kažu pobunjeni roditelji, spremni su da se bore „svim sredstvima zarad očuvanja psihičkog i fizičkog zdravlja cele porodice“.

Kao nedostatke predloženih modela koji uključuju nastavu na daljinu, roditelji ističu manjak empatije za roditelje koji nisu u finansijskoj mogućnosti da obezbede deci adekvatnu opremu za online nastavu potom problem dece sa smetnjama u razvoju, porodica sa više dece i roditelja koji ne mogu da uzimaju bolovanje ili odsustvo sa posla kako bi učili sa svojom decom što i nije njihov domen.

Roditelji, potpisnici, između ostalog traže da se deci omogući normalna nastava u školama i da se obezbede svi uslovi u skladu sa merama zaštite od covida-19, da se naprave manje grupe dece u istoj učionici i da se postave pleksiglasi na klupama.

Ukoliko ipak bude online nastave, roditelji traže da se svakom učeniku obezbede potrebna tehnička sredstva za praženje oline nastave, da se objedini slanje lekcija i zadataka na jedan portalii grupu gde bi svi đaci mogli da prate što bi i nastavnicima znatno olakšalo – (da se ne pravi 30 različitih grupa na različitim mestima), te da se omoguće odlasci u školu radi konsultacija sa predavačima, kao i da se roditeljima vrati uplaćeni novac za udžbenike koje deca ne koriste tokom online nastave.

Posebnu zabrinutost imaju roditelji čija deca kreću u prvi razred kako nisu obučeni kako da decu zaintresuju i uvedu u gradivo, brinu se da deca neće osetiti školsku socijalizaciju koja je ključna za uvod u školovanje. Većina roditelja prvaka ne može biti čak ni prisutno i posvećeno detetovim prvim danima školovanja.

Roditelji u svojim izjavama navode da ne žele da glume predavače i pedagoge kako za to nemaju obrazovanje i praksu.

Čeka se odgovor Ministarstva i Kriznog štaba.

30/07/2020 13:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments