U toku je prijavljivanje za besplatne udžbenike

02/03/2015 10:23

U toku je prijavljivanje za besplatne udžbenike

Konkurs za prijavljivanje za besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola otvoren je do polovine marta.

Do kraja marta biće sastavljena lista onih koji su dobili bilo koju vrstu ove pomoći, a zatim će roditelji ili staratelji prijavljenih osnovaca biti pozvani da u školi, sa učiteljima ili razrednim starešinama popune prijave za one udžbenike koje žele da im Ministarstvo obezbedi.

Prema rečima pomoćnika ministra prosvete, nauke i tehnološkog razboja Zorane Lužanin, ove godine je odvojeno 600 miliona dinara za nabavkku udžbenika, isto kao i prošle godine, ali to nije dovoljno da se kupe svi udžbenici za svakog osnovca.

Ove godine će besplatne udžbenike dobiti samo socijalno, odnosno materijalno ugroženi učenici, odlučeno je u nadležnom ministarstvu.

Prema akcionom planu, ove godine će se prijavljivati na konkurs za podelu besplatnih udžbenika, a svi roditelji ili staratelji učenika osnovnih škola moći će da se prijave popunjavanjem formulara i dostavljanjem na uvid fotokopije ličnih dokumenata.

Lužanin je apelovala na učitelje i razredne starešine da obrate pažnju na decu iz najugroženijih porodica i da, ako je potrebno, lično pozovu roditelje ili staratelje da ih prijave za besplatne udžbenike.

Ove godine će biti određen iznos za svakog učenika pojedinačno i od toga će zavisiti koliko će besplatnih udžbenika dobiti od Ministarstva. Do prošle godine besplatne knjige su dobijali svi učenici nižih razreda osnovne škole i to samo udžbenike za tri predmeta.

Za učenike sedmih i osmih razreda, koji su najugroženiji materijalno, biće obezbeđeno 8.000 dinara kako bi mogli da odaberu koje udžbenike će im Ministarstvo nabaviti.

Učenici prva četiri razreda, koji su socijalno najugroženiji, dobiće 4.000 dinara za nabavljanje udžbenika, dok će za petake i šestake biti izdvojeno po 6.000 dinara, dok će učenici koji budu u drugoj grupi dobiti polovinu iznosa pomoći namenjene najugroženijima.

Rangiranje učenika biće bazirano na međunarodnim pravilima, koje primenjuje OECD, a kod nas postoji kategorija dece koja će, prema rečima pomoćnice ministra prosvete, “gotovo sto odsto ući u progam besplatnih udžbenika”.

Najugroženiji se smatraju učenici kojima ni jedan roditelj ne radi, oni kojima jedan ili oba roditelja rade, ali čija su primanja mala, kao i oni učenici koji imaju jednog roditelja. Za rangiranje biće relevantan i broj članova porodice.

Lužanin je napomenula i da će u nacrtu Zakona o udžbenicima, koji bi uskoro trebalo da bude donet, predviđena i pomoć države srednjoškolcima kako bi im se olakšalo nabavljanje odgovarajućeg materijala za učenje u elektronskom ili drugim oblicima.

Zbog toga što je literatura za srednjopkolce dosta siromašna, a mnogi predmeti nisu “pokriveni” udžbenicima, prema rečima pomoćnice ministra prosvete Zorane Lužanin, razmatra se mogućnost da se obezedi materijal za učenje koji će biti dostupan svim učenicima srednjih škola – u elektronskoj ili štampanoj formi.

Izvor: Tanjug

02/03/2015 10:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SladjanaIgor Stanisavljevic
9 godine ranije

kolika su to primanja po clanu porodice?nigde nije precizirano kolika je plata ugrozenih.