Nedelja dualnog obrazovanja

23/10/2019 09:37

Nedelja dualnog obrazovanja

„Nedelja dualnog obrazovanja“, započela je konferencijom pod nazivom „Dualno obrazovanje – iskustva nemačkih kompanija u Srbiji“  u organizaciji Nemačko-srpske privredne komore.

„Nedelja dualnog obrazovanja“ odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Privredne komore Srbije i partnera iz Privredne komore Austrije, Austrijske razvojne agencije, Švajcarsko-srpske privredne komore i Nemačko-srpske privredne komore.

U Srbiji je trenutno 5.100 mladih u sistemu dualnog obrazovanja, a trenutno je oko 880 kompanija u procesu akreditacije za ovaj sistem obrazovanja, izjavila je na otvaranju konferencije pomoćnica ministra za dualno obrazovanje i vaspitanje prof. dr Gabrijela Grujić.

Ona je tom prilikom istakla da savremeni tehnološki razvoj leži u kompanijama i da je zbog toga dualno obrazovanje pravi put. Dokaz da je kvalitet obrazovnog sistema naše zemlje na visokom nivou je dolazak sve više liderskih kompanija u Srbiju, između ostalog i liderske nemačke kompanije MTU.

Direktor Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap istakao je da ovakav sistem obrazovanja ima korene na nemačkom govornom području, u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj i da je upravo ovaj model obrazovanja doprineo razvoju nemačke privrede.

Srbija je vodeća u regionu, kada je reč o ovom pitanju. Dualno obrazovanje može da se razvija samo uz podršku preduzeća i vlade. Bitno je da napomenem da mi ne školujemo kadar za nemačko tržište već za sve kompanije koje posluju u Srbiji, dakle cilj je da mladi ostanu ovde, naglasio je Martin Knap.

Direktorka Centra za dualno obrazovanje Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević podsetila je da je Zakon o dualnom obrazovanju počeo da se primenjuje od septembra ove godine, a da su inicijativu za uvođenje dualnog obrazovanja pokrenule nemačke kompanije.

O iskustvima nemačkih kompanija govorili su predstavnici Simens Srbija, Kontitek Fluid Srbija, Boš Srbija i Drekslmajer Srbija.

Ove sedmice biće organizovano nekoliko konferencija, na kojima će se predstaviti i kompanije iz Švajcarske i Austrije, koje će izneti svoja iskustva, zajedno s nemačkim kompanijama koje posluju u Srbiji.

„Nedelja dualnog obrazovanja“ će trajati do 25. oktobra 2019. godine.

23/10/2019 09:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments