Kako tehnologija utiče na potomstvo?

10/06/2023 13:45

Kako tehnologija utiče na potomstvo?

Deca predstavljaju budućnost, u koju se mora ulagati i o kojoj moramo brinuti. Moderno društvo karakteriše era tehnologije, što znači da detinjstvo danas, ne predstavlja detinjstvo koje poznajemo. Ono se umnogome razlikuje.

Današnja deca rastu uz virtuelni svet i tehnologiju, a kako bismo ih zaštitili i usmerili na pravi put, moramo povesti računa.

Zdravlje je najvažnija stvar koju svaki pojedinac poseduje.

Koliku cenu, u modernom društvu, plaćaju deca?

Uticaj tehnologije na omladinu

Statistika je pokazala da tehnologija i mobilni uređaji u velikoj meri loše utiču na decu.

Studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazala je da, od 6.500 dece, uzrasta od 7 godina, samo 51 odsto ispunjava zadovoljavajuću kvotu bavljenja fizičkom aktivnošću. Takođe, rezultati su otkrili da se devojčice znatno manje bave sportom od dečaka.

Drugo istraživanje pokazalo je da deca prvi smartfon dobijaju u 12-oj godini, dok svako deseto dete dobije prvi telefon u 5-oj godini.

Rezultati istraživanja širom sveta, pokazuju zabrinjavajuće podatke. Naime, upotreba mobilnih uređaja raste i utiče na smanjenu fizičku aktivnost kod dece.

Stručnjaci apeluju da je pod hitno potrebno uvođenje posebnih mera, kao i podizanje svesti javnosti o ovom problemu. Deca moraju steći zdrave navike u ranom periodu detinjstva. Fizička aktivnost iz godine u godinu opada, te se postavlja pitanje koliko će ta ista deca biti aktivna kasnije u životu, kada postanu odrasli ljudi?

Statistički podaci otkrivaju i porast stope smrtnosti usled nedostatka fizičke aktivnosti. Naime, stopa smrtnosti kao posledica takvog stanja, nalazi se na četvrtom mestu i to na globalnom nivou. Računica nas dovodi do približno 3.2 miliona smrtnih slučajeva svake godine.

Odrasli moraju posvetiti veću pažnju kada je edukacija dece u pitanju, takođe moraju povećati i aktivno učešće u fizičkim aktivnostima, kako bi deci pokazali pravi primer, navode stručnjaci.

10/06/2023 13:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments