Kada nam nedostaje vitamin B?

10/08/2022 10:22

Kada nam nedostaje vitamin B?

Vitamin B9, poznat kao folna kiselina neophodan je svima.

Svaka osoba bi trebala da unese oko 400 mikrograma vitamina B, svakog dana.

Znaci koji ukazuju nedostatak vitamina B

Vitamin B je od velikog značaja po ljudski organizam jer obnavlja krvna zrnca, koja poboljšavaju kvalitet krvi i rad unutrašnjih organa.

Teško je proceniti da li u organizmu postoji odgovarujući nivo ovog vitamina, međutim postoje simptomi koji ukazuju da ga u telu ima nedovoljno.

Za povećanje nivoa vitamina B potrebno je konzumirati zeleno povrće, spanać i brokoli i voće poput banana i narandže. Takođe, vitamin B se nalazi u hlebu i svim žitaricama.

O kojim simptomima je reč:

Bolovi u mišićima i kostima

Bolovi u mišićima i kostima, bez prethodnog fizičkog rada i izlaganja naporu, ukazaće na manjak gvožđa i folne kiseline u telu što dovodi do anemije, odnosno malokrvnosti.

Pogledajte i: Ovo su najčešće zablude o vitminima

Bleda koža

Ako ste bledi i ako vam je koža svetla duži vremenski period, onda je to pokazatelj da vašem telu fali folna kiselina i da nemate dovoljno crvenih krvnih zrnaca koji zadrže hemoglobin. Hemoglobin je jedinjenje koje za sebe vezuje kiseonik i tako ga transportuje kroz telo. U slučaju manjka hemoglobina, dolazi do slabe cirkulacije i rada organa, jer kiseonik ne dopire do njih u potrebnoj količini.

Problemi sa koncentracijom i pamćenjem

Folna kiselina je neophodna za pravilan rad mozga, a ukoliko je nemate u dovoljnim količinama, primetićete da imate problema sa pamćenjem i koncentracijom. Ako se ovo dešava u dužim vremenskim intervalima, obavezno promenite ishranu i počnite da unosite više vitamina B9.

Problemi sa varenjem

Mučnina, dijareja i bolovi u stomaku mogu biti povezani sa manjkom vitamina B9. Doktori često savetuju konzumaciju banana u slučaju stomačnih problema. Dugotrajni i česti stomačni problemi su verovatno posledica manjka folne kiseline.

Umanjeno čulo ukusa

Sprovedena istraživanja su pokazala da drastičan gubitak folne kiseline može dovesti i do smanjenja čula ukusa. U ovom slučaju, hrana koju jedete neće imati ukusa i u pitanju je ozbiljna situacija, kada pod hitno morate uneti vitamin B9 u sistem.

10/08/2022 10:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments