7 Znakova da ste preterali sa kafom

16/01/2016 09:57

7 Znakova da ste preterali sa kafom

Kafa je definitivno jedan od najomiljenijih napitaka širom sveta. Mnogi ne mogu ni da zamisle početak dana ili popodnevni predah bez šoljice kafe.

Određena količina kafe može veoma povoljno da deluje na naš organizam – može da nam podigne pritisak i reši nas osećaja pospanosti, pomogne prilikom koncentracije i popravi pamćenje.

Međutim, veliki ljubitelji kafe neretko uspeju da preteraju u konzumiranju, pa tako u toku dana popiju nekoliko šoljica više nego što je preporučljivo.

caffeine-1060333_1280

Ovo su znaci da ste preterali sa kafom danas:

Nervoza

Ukoliko osećate da ne možete da se primirite, ako vam se ruke blago tresu i ne drži vas mesto – znači da ste popili već previše kafe. Do podrhtavanja i nervoze dolazi jer kofein može da aktivira ili oslobodi neke od hormona, kao što je adrenalin – koji nas sprečava da se osećamo umorno, ali može da izazove nervozu.

Bol u stomaku

Previše kafe u toku dana, a pogotovo kafa na prazan stomak – može biti uzrok mnogih bolnih i neprijatnih problema u stomaku. Kofein stimuliše digestivni trakt, dovodi do nervoze, pa i mučnine i dijareje.

Gorušica

Upravo kafa na prazan stomak može da izazove gorušicu, što se i dešava kod mnogih ljudi – povremeno ili nešto češće – u zavisnosti od količine kafe koju konzumiraju i osetljivosti organizma na kiselinu, koja je u kafi na visokom nivou.

coffee-919027_1280

Prečesto u toaletu

Velika količina kafe u toku dana može da se manifestuje kroz prečesto odlaženje u toalet, što je najčešće samo neprijatno, ali svakako da nije dobro za organizam. Prečesto uriniranje je znak da se telo oslobađa tečnosti koja sa sobom odnosi i hranljive materije koje ne stižu da se apsorbuju.

Preskakanje srca

Kofein u kafi deluje na centralni nervni sistem kao stimulans, zbog čega može da utiče i na otkucaje srca – tako što će ih ubrzati. Upravo preskakanje srca ćete osećati ukoliko ste danas preterali sa količinom kafe koju ste popili.

Anksioznost

Po jutru se dan poznaje, tako da je potrebno da obratite pažnju kako na vas utiče omiljeni jutarnji ritual – koji uključuje često veliku količinu kafe. Ako se posle ovog uživanja osećate anksiozno a ne osveženo i mirno, spremno za još jedan dan pun obaveza – onda bi možda trebalo da razmislite o alternativi za ovaj jutarnji ritual.

Ukoliko se osećate anksiozno i tokom dana – pokušajte da smanjite količinu kafe koju pijete i za par dana ćete osećati drugačije – obratite pažnju na to!

coffee-690422_1280

Insomnija

S obzirom na to da kafu pijemo kako bismo se razbudili ujutru ili kako bismo ostali budni i skoncentrisani kad nam je to jako teško – nije ni čudo što upravo kafa može da izazove insomniju onda kada nam je san potreban.

Nesanica se javlja ukoliko u toku dana preterate sa kafom ili ukoliko popijete šoljicu svog omiljenog napitka prekasno – gotovo pred spavanje. Ne dozvolite da vam se to dešava – neka vaša poslednja kafa u toku dana bude bar tri-četiri sata pre nego što planirate da zaspete.

16/01/2016 09:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments