Pogledajte u čemu je Srbija šampion

30/10/2014 14:37

Pogledajte u čemu je Srbija šampion

Studija koja je obavljena u 24 nemačke kompanije koje posluju u Srbiji pokazala je da je u Srbiji veliki problem odsutnost sa posla.

Rezultati su pokazali da je u Srbiji nivo odsutnosti sa posla i broj lažnih bolovanja skoro 35 procenata veći nego u zemljama regiona (Hrvatskoj, Makedoniji, Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj i Sloveniji), a čak 59% veći nego u zemljama EU, što nas čini šampionima u izbegavanju posla.

Stranim kompanijama najveći problem predstavljaju radnici koji tokom letnje sezone odlaze na bolovanja da bi izmirili obaveze koje imaju kod kuće ili na njivama.

Ovo potiče od nereformisanog zdravstvenog sistema gde postoji i visok stepen korupcije i nedostatak kontrole lekara koji ta bolovanja odobre. Smatra se da je ovo uzrok ove pojave, ali i Zakon o radu doprinosi ovom problemu – nije dovoljno reformisan i određen tako da spreči lažna bolovanja. Tako lekari daju bolovanja do čak mesec dana zbog nesanice, komplikacija prehlade, zubobolje, problema sa stomakom i slično.

Zanimljivi su podaci studije prema kojima četvrtina zaposlenih u Srbiji traži slobodan dan između 16 i 20 puta, a 17,4 procenta efektivno radi pet sati, dok 6,6% radi više od osam sati. Osim toga, 23 procenta zaposlenih uzima pauze koje traju više od sat vremena, a 37 procenata zaposlenih starijih od 50 godina najviše odsustvuje sa posla.

30/10/2014 14:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments