6 načina da postanete ekspert za produktivnost

22/04/2015 10:13

6 načina da postanete ekspert za produktivnost

Da li želite da iskoristite svaki dan u potpunosti? Pitate se kako da povećate svoju produktivnost? Ovih 6 saveta će vam pomoći da postanete produktivniji i omugućiti vam da dobijete maksimum iz svakog dana.

Treba znati šta je najbitinije da se uradi

Ovo je verovatno najkritičnija aktivnost koju možete preduzeti svaki dan. Znajte šta je vaš glavni prioritet i zapišite ga. Kada znate taj jedan zadatak koji treba da postignete za taj dan da bi bili produktivni, postaje mnogo lakše da se izvrši. Nemojte napraviti listu od 20 zadataka koje treba da uradite do kraja dana. Zašto? Jer ako ne stignete sve, nećete se osećati produktivnim. Postavite mali ostvarivi cilj svakog dana i kada vas nalet ponese možete nastaviti da radite druge stvari.

Ponekad je jednako važno znati šta ne treba raditi kao što je važno znati šta je to što treba da uradite. „Počeo sam sa projektima koje sam hteo da uradim, ali onda sam shvatio da nisam baš imao vremena i oni nisu bili visoko na listi prioriteta da bih uložio vreme u obavljanje istih…Možete ispuniti zadatak tako što ćete ga preskočiti…Važno je da nemate nedovršene zadatke čak i ako nikada ne preduzmete ništa u vezi njih jer vam oni podsvesno oduzimaju energiju,“ kaže Arijana Hafington, koja je napisala knjigu „Thrive: The Third Metric to Redefining Success and Creating a Life of Well-Being, Wisdom, and Wonder.”

Probudite se ranobudjenje

Ako zaista želite da usmerite pažnju na produktivnost u vašem životu, rano buđenje je od suštinskog značaja. Sat vremena ili nešto više koje imate ujutru pre nego što se vaša porodica probudi, pre nego što vam saradnici odvrate pažnju i pre nego što elektronska pošta preuzme vaš inboks su samo za vas. Za ujutru rezervišite najteže zadatke i one koji su od velikog značaja za vas. Tada je vaša energija na vrhuncu, stoga je najbolje iskoristite fokusirajući se na posao koji je bitan.

Jednom kada rano buđenje postane deo vaše rutine i kada shvatite koja je izuzetna korist za vašu produktivnost, nikada se nećete vratiti na staro. Hal Elrod je autor knjige „Miracle Morning“ , gde je fokus na tome da dan  treba da se započne pravilno da bi se osigurala produktivnost. Elrod smatra da „ako imate produktivno, moćno jutro – imaćete i produktivan i moćan dan.“

Isplanirajte dan

Svako veče pre nego što odete na spavanje, isplanirajte svoj naredni dan. Zakažite svoje sastanke. Isplanirajte vreme za vaše najvažnije prioritete i ostalo što morate obaviti. Mentalno se pripremite za vaš dan, naoružani planom što osigurava da sve samo teče glatko. Zašto da rizikujete pokušavajući da shvatite šta treba da se uradi sledećeg dana, kada možete samo da se probudite i počnete? Stoga, isplanirajte dan ali ne zaboravite da ovo podrazumeva zakazivanje sastanaka sa sobom koje morate ispoštovati na isti način kao što bi ispoštovali sastanak sa menadžerom.

Prema preduzetniku i stručnjaku na temu produktivnosti Piter Vogdu: „Plan vas oslobađa muke izbora. Ponovo uspostavlja koncentraciju i daje energiju.“

Odstranite smetnjetablet-citanje

Isključite zvuk na telefonu. Ograničite vreme koje provodite na društvenim mrežama i surfovanju na internetu. Ključno je da ne zaboravite da je vaše vreme dragoceno i neophodno je da bi bili produktivni, zato ga nemojte trošiti na nevažne stvari. Ako treba da se usredsredite na projekat, isključite se sa interneta i podesite tajmer na najmanje 30 minuta i posvetite se projektu. Bićete iznenađeni koliko više ćete  postići kada nema milon stvari koje vam odvlače pažnju. Budite svesni svojih navika. Znajte svoje slabosti i vreme koje trošite na neku od smetnji i preusmerite to na vreme kada ste posvećeni zadatku.

Prema studiji koju je izvela Student Science, „Obrađivanje istovremeno višestrukih tokova informacija je kognitivni izazov, što može izazvati smanjenje efektivnosti u izvođenju zadataka koji se preklapaju.“ U suštini, niste toliko efikasni dok pokušavate da radite više stvari istovremeno ili da istovremeno posvećujete vreme „smetnjama“ dok pokušavate da odradite posao.

Uračunajte i vreme za nadoknađivanje u vašoj nedelji za zadatke koji još uvek treba da se obave

Bez obzira koliko se jako trudite, ponekad nećete moći da uradite sve što ste hteli u toku nedelje, zbog čega možete da se osećate neproduktivnim i neostvarenim. Umesto da se pomirite sa tim da niste ostvarili ciljeve, odredite vreme za nadoknađivanje posla koji ste propustili tokom  svake nedelje. Možete da isplanirate dva sata u nedelju kada ćete završiti sve što niste uspeli ranije. Nije važno kada je, važno je da znate da imate vreme u toku vaše nedelje dodeljeno za odrađivanje propuštenog ako niste uspeli da postignete svoje ciljeve.

Pol Dž.Mejer, inspirativni govornik i trener, rekao je: „Produktivnost nije nikada slučajnost. Uvek je rezultat privrženosti postizanju izvrsnosti, pametnog planiranja i usredsređenog napora.“ Morate se posvetiti da biste bili produktivni. To nije nešto što se jednostavno desi, to je namerna aktivnost koju preduzimate svaki dan.

Razmotrite vaš napredak

Lako je probuditi se svakog dana i samo precrtati stavke koje smo uradili, ali ako ne posvetite vreme na kraju dana ili nedelje da razmotrite svoj napredak, nećete se osećati produktivno niti ostvareno. Pre nego što započnete svoj nedeljni plan, usporite i prepoznajte sve što ste postigli. Sasvim je u redu da odvojite malo vremena i da uživate u svojim postignućima. Zapravo, onog trenutka kada shvatite koliko napredujete bićete još više motivisani da nastavite dalje niz put produktivnosti.

„Budimo iskreni: ako ne razmišljate o svojim ciljevima, nećete ih ostvariti. Ključno je da razmotrite ove ciljeve i svake nedelje postavite korake koje ćete preduzeti. Ako to radite samo jednom godišnje, ili čak jednom mesečno, nećete ih se setiti svakodnevno,“ rekao je Leo Babauta, osnivač i pisac „Zen Habits“.

22/04/2015 10:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments