Kognitivno podmlađivanje uz korišćenje kompjutera

07/09/2015 13:26

Kognitivno podmlađivanje uz korišćenje kompjutera

Prema istraživanjustručnjaka iz Engleske i Nemačke, upotreba kompjutra i mobilnih telefona možda da podmladi ljude, odnosno njihovu mentlnu sposobnost.

Starije osobe koje koriste kompjuter ili mobilni telefon su sada između četiri i osam godina “kognitivno mlađe” u odnosu na ljude istih godina pre 10-tak godina.

Ovome u velikoj meri doprinosi nova tehnologija koja pospešuje mentalne sposobnosti strijih na potpuno novi način, a s obzirom na to da njihovi vršnjaci pre 10tak godina nisu imali pristup kompjuterima i mobilnim telefonima u meri u kojoj oni danas imaju – vidna je i razlika u moždanim aktivnostima.

Istraživanje, koje je sproveo Međunarodni institut za primenjenu sisemsku analizu, rađeno je na osnovu podataka o stanovnicima starijim od 50 godina, sa teritorije Engleske i Nemačke. Neki od njih su bili testirani 2006. godine, a ostali (njih 3.000) su bili testirani šest godina kasnije, odnosno 2012. gidine. Poređenjem podataka došlo se do zanimljivog zaključka.

Naučnici su ustanovili da postoji kontinuirani porast IQ-a među svetskom populacijom, što je nazvano Flin efekat. Ovaj porast se meri od 1930-tih godina, a objašnjava se time što je ljudima olakšan pristup boljem obrazovanju, ishrani i zdravstvenoj zaštiti.

Osim toga, u poslednjih 10-tak godina veliki doprinos povećanju inteligencije i unapređenju mentalnih sposobnosti za stanovništvo iznad 50 godina, daje upotreba tehnologije, pre svega kompjutera i mobilnih telefona.

07/09/2015 13:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments