Svetski dan deteta – potrebno bolje obrazovanje, smanjiti nasilje nad decom

20/11/2014 09:26

Svetski dan deteta – potrebno bolje obrazovanje, smanjiti nasilje nad decom

Danas će se u Srbiji obeležiti Svetski dan deteta, a Nevena Petrušić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, tim povodom je istakla da je veliki problem nasilje nad decom i među njima, a edukaciji dece treba da se posveti puno više pažnje.

Ona je za Tanjug izjavila da svi moraju da znaju da se modeli ponašanja uče, ali da nije dovoljno deci samo reći kako treba da se ponašaju, već im treba ponuditi model koji će pratiti.

Kad se radi o nasilju nad decom i među njima, Petrušić je rekla da je sjajna vest to što je pokrenuta incijativa za izmenu porodičnog zakona, ali i budućih građanskih zakona koji će sadržati deo u kome se strogo zabranjuje fizičko kažnjavanje dece.

Ona je izrazila nadu da će se u domaćim zakonima naći takva odredba i da roditelji ubuduće neće moći da biju svoju decu. Tom odredbom se teži ka uspostavljanju standarda vaspitavanja dece ljubavlju i posvećenošću, što ne podrazumeva da decu treba razmaziti ili im sve vreme udovoljavati.

Porodični zakon koji je trenutno na snazi već predviđa da roditelji ne smeju decu ponižavati i tako kažnjavati i dužni su da ih zaštite od nasilja drugih ljudi.

Prošle godine je kancelarija poverenice podnela prvi poseban izveštaj u vezi sa diskriminacijom dece u kome se govorilo i o diskriminaciji koju deca sama vrše.

Analize potvrđuju da još uvek postoji dosta problema, pogotovo kad se radi o sprovođenju koncepta inkluzivnog obrazovanja. Zbog toga se mnoga deca sa invaliditetom i njihovi roditelji suočavaju sa dosta poteškoća.

Osim toga, i romska deca su žrtve diskriminacije. Petrušić kaže da nije retkost da romska deca pohađaju takozvane romske škole, pa nisu retki slučajevi da dođe do njihove segregacije jer se izdvajaju u posebna odeljenja. Još uvek je mali broj škola u kojima je sproveden proces segregacije, pa se na dome mora raditi – rekla je ona.

Ona je istakla da se mora mnogo više pažnje posvetiti obrazovanju uopšte kao i analizi nastavnih sadržaja. Deca danas uče iz knjiga koje stvaraju stereotipe i predrasude, a manjak je tema koje razvijaju duh tolerancije kod dece i uvažavanje različitosti, a to se mora promeniti – dodala je ona.

Izvor: Blic

20/11/2014 09:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments