Nauka otkrila tajnu istrajavanja u novogodišnjim odlukama

04/01/2018 09:32

Nauka otkrila tajnu istrajavanja u novogodišnjim odlukama

Istraživanja pokazuju da samo oko 10% novogodišnjih odluka na kraju i ispunimo. Naučnici otkrivaju kako da povećamo ovaj procenat.

Početak januara je većini nas vreme kada se odlučujemo da se menjamo, u okviru našeg plana novogodišnjih odluka. Iako taj plan uključuje brojne promene, poput gubitka viška kilograma, manje nerviranja, promena posla i sl., mali procenat toga na kraju i ostvarimo. Nauka počinje da shvata zašto je to tako, a prema psihologu Timu Picilu, neuspeh u ispunjenju novogodišnjih odluka krije se u samom načinu na koji naš mozak funkcioniše.

Zašto ne uspevamo da ostvarimo novogodišnje odluke?

“Postoji očigledan razlog zašto je većina odluka neuspešna- fokusiramo se na ciljeve koje nismo ispunili prethodne godine. Iznova pravimo novogodišnji plan, jer iznova padamo na tom testu”, kaže Picil. Prema njemu, u pitanju je put koji je osuđen na propast i pre samog početka.

Uz to, najlakše je doneti odluku. “Jednostavna ideja da nameravamo da izgubimo kilograme ili da više vežbamo nas zadovoljava i čini da se osećamo dobro. Ali to ne znači da ćemo uraditi i ono što je potrebno da se taj cilj ostvari.”

Pročitajte i… 8 stvari koje treba da ostavite u 2017!

Mozak sabotira naše želje na dva načina: Navike preuzimaju kontrolu, a one su povezane sa mozgom. Što više podilazimo navikama, te veze u mozgu su jače. Limbički sistem mozga, zadužen za ponašanje i emocije, automatski uključuje “preživljavanje” razmišljanje, dok je centar za donošenje odluka zadužen za odlučivanje o tome da li treba da se vodimo instinktima ili ne.

Drugo, istraživanja su pokazala da ljudi imaju tendenciju da procesuiraju misli o sadašnjosti drugačije nego one o budućnosti. Deo mozga zadužen za misli o budućnosti je isti onaj koji je povezan sa mislima o nepoznatim ljudima. U prevodu, teže osećamo empatiju prema strancima, pa samim tim i o nama u budućnosti, nego o nama u sadašnjosti.

Pročitajte i… Kako sami sabotirate svoje novogodišnje odluke?

Kako onda istrajati u novogodišnjim odlukama?

Ovo ipak ne znači da ne treba da težite ka poboljšanju sebe. Psiholozi savetuju da morate da budete svesni sadašnjeg iskustva, razmišljanja i osećanja, što će dovesti do efektivnijih šablona ponašanja i samih misli.

U prevodu, ukoliko su prošlosti i sadašnjosti niste uzbuđenji po pitanju, na primer, mršavljenja, nećete biti ni u budućnosti, a to dovodi do neuspeha.

04/01/2018 09:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments