Joga kao alat za uspostavljanje ravnoteže

08/04/2020 09:57

Joga kao alat za uspostavljanje ravnoteže

Ukoliko biste pitali nekoga zašto trenira jogu, čuli biste odgovore poput uspostavljanja mira, ravnoteže i sklada sa sobom. Neki se danas pre opredeljuju za ovu aktivnost, nego za teretanu ili svakodnevno trčanje.

Joga je skup tehnika i učenja čiji je krajnji cilj samorealizacija ili oslobođenje. Ona je sjajna aktivnost kako za telo, tako i za psihu. 

Ova disciplina je stara oko pet hiljada godina. Najstariji tragovi koji dokazuju njeno postojanje su arheološki predmeti ostali iza Hindu Sarasvati civilizacije. Ovi predmeti su pronađeni u gradovima Harappa i Mohenjo-Daro, u oblasti koja danas pripadaju Pakistanu.

Za šta nam je potrebna joga?

Pored toga što dovodi u balans duh i telo, ona je prvoklasna za mentalno zdravlje, pomaže da se izbace stres i negativna energija koja, opet, sprečava nastanak depresije. Bavljenje jogom utiče na zdravlje srca, digestivnog sistema, dobra je za kičmu, poboljšava fleksibilnost i snagu mišića. 

Bavljenje jogom pospešuje motivaciju, a to nikako nisu jedine beneficije koje ova aktivnost donosi sa sobom.

Da li joga ima negativne strane?

Pre nego što počnete da se bavite jogom, trebalo bi da se informišete o tome na koji način ona funkcioniše. 

Recimo, joga se sastoji iz brojnih pokreta – asana. Svaki od tih pokreta zadužen je za pomeranje određenog dela tela, pa bi pogrešna primena mogla dovesti do niza problema. 

Da li ste nekad pokušali da se bavite jogom?

08/04/2020 09:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments