Odaberite najbolji čaj za sebe!

20/02/2016 09:26

Odaberite najbolji čaj za sebe!

Čajevi imaju nebrojano puno pozitivnih efekata na naše zdravlje – među kojima su umirujući efekti, ali i prevencija određenih bolesti.

Mnogi ljudi širom sveta svakodnevno uživaju u čajevim različitih ukusa, a piju ih i radi čišćenja organizma ili jačanja imuniteta. Osim toga, čajevi od određenih biljaka mogu pozitivno uticati i na plodnost, smanjenje telesne težine, umirivanje bolova u stomaku ili nesanicu.

Pogledajte koji čajevi su najbolji za određene tegobe, kako biste lakše odabrali čaj koji će vam najviše prijati:

Đumbir i limun

tea-599227_640

Čaj od đumbira i limuna preporučuje se kod različitih zapalenja, jer sastojci ovog čaja imaju antibiotsko delovanje i pre svega se preporučuje ženama koje imaju endometriozu.

Pogledajte još: Kako se pravilno kuva čaj

Dobar je i za pročišćavanje i poboljšavanje cirkulacije, pogotovo u polnim orgnaima, a pomaže i u otklanjanju bolova. Đumbir ublažava probleme sa varenjem – kao što je nadutost, proliv ili trudnička mučnina, a poboljšava i izgled kože.

Zeleni čaj

Određena jedinjenja u ovom čaju pomažu jačanju moždane funkcije i rešavaju problem sa anksioznošću. Osim toga, zeleni čaj poboljšava metabolizam i ubrzava spaljivanje masnoća – zbog čega je dobar za one koji žele da se oslobode viška kilograma.

kettle-565595_640

U zelenom čaju se nalaze hipoksantin i polifenoli koji oboljšavaju održivost embriona, pomažu sazrevanje jajnih ćelija i povoljno utiču na plodnost. Antioksidansi iz zelenog čaja deluju veoma efikasno protiv kancera, Alchajmerove i Parkinsove bolesti, zbog čega se preporučuje njegova redovna konzumacija.

Pogledajte još: Zašto je dobar zeleni čaj

Crni čaj

Crni čaj je najčešće jutarnji napitak – pogotovo onih koji ne piju kafu ujutru, jer crni čaj efikasno otklanja pospanost. Osim toga, što je malo poznato, ovaj čaj povećava plodnost – zahvaljujući antioksidansima koje sadrži.

Pogledajte još: Prednosti crnog čaja

Menta

Čaj od mente je jedan od najomiljenijih širom sveta – i to zbog njegovog relaksirajućef efekta na organizam. Najdelotvorniji je kada se napravi od sveže mente.

Menta umiruje iritirani želudac, poboljšava varenje, olakšava trudničke mučnine, pomaže kod kašlja i prehlade i osvežava dah. Zahvaljujući vitaminima A, C i B12, i folnoj kiselini, čaj od mente je veoma dobar za plodnst i trudnoću.

Ruibos

tea-1132529_640

Listovi ove žbunaste južnoafričke biljke koristi se za pravljenje čaja koji ima niz pozitivnih efekata na zdraljve organizma. Zbog obilja antioksidanasa i vitamina C veoma je dobar za one koji žele da ostanu u drugom stanju, a poboljšava i količinu i kvalitet spermatozoida.

U ovom čaju se ne nalazi kofein, a ima puno minerala – kalcijum, kalijum, magnezijum, natrijum, cink, gvožđe, mangan. Kada se koristi kao obloga preventivno deluje protiv bolesti kože kao što je recimo ekcem.

Jasmin

Čaj od jasmina ima jako aromaterapeutsko svojstvo, koje je posebno važno u trudnoći, a zbog svog sadržaja od davnina se koristi kao afrodizijak i napitak za poboljšanje plodnosti.

Antioksidansi koji se nalaze u jasminu poboljšavaju imuni sistem, a efikasni su i protiv kancera, problema sa varenjem, snižavaju holesterol i krvni pritisak.

Kopriva

Kopriva je bogata vitaminima A, C, D i K, kao i kalcijumom, kalijumom, gvožđe, i suporom, a zahvaljujući magnezijumu – efikasno se bori protiv alergija.

tea-438480_640

Napitak od koprive je veoma delotvoran u lečenju suve i nadražene kože, a dovoljno je da ga nanesete direktno na problematično mesto na telu. Osim toga, čaj od koprive podstiče plodnost i blagotvorno deluje tokom cele trudnoće.

Jabuka i cimet

Jabuka i cimet su česta kombinacija i zajedno imaju veoma povoljno dejstvo na zdravlje celokupnog organizma. Cimet deluje na hormonsku neravnotežu koja može biti izazvana sindromom policističnih jajnika i poboljšava cirkulaciju u polnim organima, reguliše šećer u krvi i snižava holesterol. Jabuka, zahvaljujući visokom nivou vitamina B6 koji poseduje, povećava koncentraciju kiseonika u krvi i utiče na stvaranje belih krvnih zrnaca.

Kamilica

Čaj od kamilice je jedan od čajeva čija je upotreba najšire rasprostranjena. Ima lekovito delovanje na organizam i učestvuje u procesu lečenja mnogih zdravstvenih problema, među kojima je i bol u želucu, ali i depresija i anksioznost.

cup-829527_640

Kamilica deluje kao sredstvo za jačanje imuniteta, kao antibakterijsko sredstvo, rešava probleme sa hemoroidima, umiruje crevnu floru i uklanja grčeve u stomaku. Osim toga, opušta mišiće, zbog čega se često preporučuje kao napitak pred spavanje onima koji imaju problema sa nesanicom.

20/02/2016 09:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments