Koje sastojke treba izbegavati u ishrani?
Povezane objave
Stručnjaci savetuju izbegavanje ovih namirnica u ishrani, zbog karakteristika koje mogu nepovoljno uticati na zdrav organizam.
Karamel boja
Naučnici su sproveli istraživanje na životinjama i došli do rezultata koji upućuju na kancerogeno dejstvo karamel boje.
Veštački zaslađivač
Zaslađivač ne sadrži kalorije, međutim imaju negativno dejstvo koje prevazilazi pozitivne karakteristike u dijeti. Ova namirnica povezana je sa dijabetesom tipa 2, kao i povećanim unosom kalorija. Jači su od prirodnih šećera oko 700 puta.
Karaginan
Karaginan je supstanca za zgrušavanje, a uglavnom se može naći u mleku i u mlečnim proizvodima. Kako njeno dejstvo nije poznato, odnosno nije utvrđeno da li je bezbedna za upotrebu ili ne, stručnjaci preporučuju da je najbolje izbegavati je.
Mononatrijum glutaminat
Reč je o pojačivaču ukusa, koji izaziva zavisnost od hrane, kao i gojaznost.
Trans masti
Veštačke nezasićene masti često se dodaju proizvodima kako bi se produžio rok upotrebe. Loša strana ovog dodatka je što povećava rizik od srčanih bolesti.
Fruktozni sirup
Upotreba fruktoznog sirupa ukazuje na prerađenu hranu, koja je pritom bogata veštačkim zaslađivačem. Namirnice koje najčešće sadrže sirup su hleb, kolači, kečap i dresing za salatu.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*