Saveti za lečenje prehlade

11/03/2020 11:25

Saveti za lečenje prehlade

Prehlada predstavlja jednu od najčešćih infekcija kod ljudi. Javlja se tokom cele godine, a kako stručnjaci tvrde najčešće na jesen ili zimu. Tokom hladnijeg perioda manje se krećemo i više sedimo kod kuće i imamo više kontakta sa ljudima u zatvorenom prostoru. To pogoduje razvoju prehlade. 

Prehlada najčešće traje od 7 do 10 dana. Ukoliko traje duže potrebno je otići kod lekara.

Šta uopšte izaziva napornu i iscrpljujuću prehladu?

Reč je o rinovirusu koji se zadržava na sluzokoži nosa i ždrela. Lekari navode da simptome koji prate ovo stanje ne treba posmatrati kao bolest. To je stanje, koje je propraćeno zapušenim nosom, suzenjem očiju i naravnom, kijavicom. Ponekad se javlja kašalj, promuklost i povišena telesna temperatura.

Prvo ćete primeti zajapurenost i crvenilo oko nosa. Stručnjaci ne savetuju preteranu upotrebu kapi za nos, jer mogu prouzrokovati otok nosne sluzokože. Takođe, zapušen nos predstavlja vid brane, koja sprečava viruse i nalete hladnog vazduha da prodru u organizam.

Prema savetu lekara, u slučaju prehlade treba mirovati i redovno provetravati prostorije. Preporučuje se konzumacija dosta tečnosti, vode, čaja i voćnih sokova.

Savetuju se redovne šetnje na čistom vazduhu, ali i izbegavanje velike grupe ljudi, kako se virus ne bi širio.

Kako biste zaštitili ostale članove porodice ili društva od virusa, izbegavajte upotrebu istog pribora za jelo i piće, kao i peškire.

11/03/2020 11:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments