5 različitih pauza koje biste trebali napraviti već danas

15/12/2015 12:21

5 različitih pauza koje biste trebali napraviti već danas

Na ovaj tekst ste kliknuli zato što vam u dubini duše očajnički treba pauza ili zato što još uvek ne znate da vam zaista treba pauza i kliknuli ste jer vas je sama pomisao na pauzu nasmejala. Kako god bilo, tu ste, tražeći razloge da napravite pauzu.

Iskreno, da li vam je uopšte potreban neko da vam kaže da je svima potreban odmor? Od privatnika, preko generalnih direktora kompanija, do učenika i roditelja, svima trebaju pauze. One su nam potrebne da napunimo baterije, organizujemo svoje misli, uklonimo stres, smirimo se i učinimo naše telo i um energičnijim.

Zašto bi trebalo da pravite pauze?

Da izađete sa prijateljima

dish-918613_640

Da, da provedete vreme sa prijateljima ili sa porodicom. Ponekad toliko mnogo radimo da prosto zaboravimo značaj prijatelja i porodice, značaj povezanosti. Puno vremena provodimo na društvenim mrežama, ali to nije isto kao odlazak na ručak sa dugogodišnjim prijateljem. Morate da ručate svejedno, pa stoga isplanirajte redovne odlaske na ručak sa nekim VAN vašeg radnog okruženja. Ispričajte se, uživajte i zaboravite na posao bar na sat vremena. Najbolji deo – dobra hrana da nahrani vaše telo i mozak.

Da posmatrate prirodu

girl-918706_640

Posmatranje prirode ima umirijući efekat na većinu ljudi. Propuštate lepote prirode ako ste zatvoreni u kancelariji ili trčite sa sastanka na sastanak. Da li ste ikada istražili prirodu oko vašeg posla? Da li ste bili u gradskom parku tokom pauze i upijali sunce i divili se lepoti prolećnog cveća? Da li vam posao izaziva stres? Uzmite pauzu i prošetajte oko bloka, potražite lepotu i dišite.

Da se bavite jogom

Joga, pilates ili istezanje. Ako puno radite možda nećete ni primetiti da vam je telo napeto i da vaše držanje nije dobro po vas. Čak i ako radite od svoje kuće, trudite se da pravite pauze kao da imate standardno radno vreme. Ako već ne možete da se bavite jogom, onda idite u jutarnju šetnju. Čak i šetnja od 10 minuata može povećati vašu produktivnost, osetićete se lakšim i spremnim da se izborite sa još više obaveza.

Da zadremate

woman-506120_640

Postoji razlog zašto je Google za svoje zaposlene uveo NapPods (udobne fotelje za spavanje na poslu). Brza i kratka dremka, ako možete da je ugurate u svoj raspored, može da napravi veliku razliku. Opustite se i spavajte. Budite iskreni, SVIMA nam je potrebna dremka.

Da se igrate

Nije važno šta igrate. Igrica na telefonu, partija bilijara ili čak partiju karata sa kolegama (ako ih imate i voljni su), može da vas opusti za kratko vreme i da vam pomogne da se ponovo fokusirate. Iako neke fizički zahtevnije igre duže traju i potrebno je kasnije tuširanje i nova garderoba, ali ako radite prekovremeno na stresnom poslu – ovo može da smanji tenziju i povrati vam fokus i energiju.

15/12/2015 12:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments