Kako na organizam utiče izbacivanje hleba iz ishrane?

20/10/2022 10:55

Kako na organizam utiče izbacivanje hleba iz ishrane?

Ukoliko smatrate da je ishrana sa malo ugljenih hidrata odlična i ne jedete hleb, razmislite još jednom.

Naime, dijete koje podrazumevaju nizak unos ugljenih hidrata, odnosno odricanje od hleba, uzrokuju pojavu pojedinih stanja.

Gubitak vode

Smanjen unos ugljenih hidrata utiče na smanjenje nivoa vode u organizmu. Dolazi do gubitka telesne težine, ali nije reč o gubitku masti, nego o gubitku vode.

Kada se iz organizma izbace ugljeni hidrati, ono počinje da koristi zalihe glikogena i da gubi veliku količinu vode.

Grip je neizbežan?

Usled nedostatka ugljenih hidrata, koji su glavni izvor energije za mozak, dolazi i do nestanka zaliha glikogena. Kao rezultat, javlja se neprijatan zadah, suva usta, umor, slabost, nesanica, mučnina…

Osećate se kao da imate grip, jer telo razgrađuje masti i funkcioniše na osnovu malih fragmenata ugljenih hidrata po imenu ketoni.

Smanjen apetit

Prerađeni ugljeni hidrati utiču na naglo skakanje nivoa šećera u krvi, koji zatim isto tako naglo opada.

Nedavno istraživanje je pokazalo da ove nagle promene aktiviraju centre za zavisnost u mozgu, što dovodi do posledične žudnje za hranom. Nagle oscilacije, pa tako i želju za hranom, može sprečiti izbor žitarica od celog zrna koje su bogate vlaknima.

Rizik od srčanih bolesti i dijabetesa?

Vrsta žitarica koju izbacujete, ima važnu ulogu. Naime, sprovedena studija iz 2014. godine otkrila je da prerađeni ugljeni hidrati povećavaju nivo masne kiseline u telu, što dovodi do povećanog rizika od srčanih bolesti i dijabetesa. Međutim, iz Američke asocijacije za zdravlje srca navode da, žitarice od celog zrna mogu da poboljšaju nivo holesterola u krvi i smanje rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

Gubitak energije

Žitarice od celog zrna predstavljaju izvor magnezijuma, gvožđa i vitamina B, koji su ključni za održavanje nivoa energije.

Bez zdravih zaliha energije, sve ćelije u organizmu usporavaju sa radom.

Zatvor

Unos žitarica znači unos vlakana. Vlakna pomažu pri stabilizaciji nivoa šećera u krvi i smanjuju rizik od gojaznosti i hroničnih bolesti, kao i redovno pražnjenje creva.

Loše raspoloženje

Dokazano je da ugljeni hidrati povećavaju nivo neurotransmitera u mozgu, koji je odgovoran za dobro raspoloženje, odnosno serotonin.

20/10/2022 10:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments