Sok od cvekle podmlađuje mozak

24/10/2017 09:45

Sok od cvekle podmlađuje mozak

Iako verovatno mnogima nije omiljeno povrće, cvekla je prepuna nutrijenata koji imaju blagotvorno dejstvo po zdravlje, počev od smanjenja srčanih bolesti do očuvanja moždanih ćelija.

Kako bi istražili efekte soka od cvekle u kombinaciji sa vežbanjem, istraživači sa Vejk Forest Univerziteta ispitivali su 26 sredovečnih muškaraca, koji su patili od povišenog pritiska. Šest nedelja, ispitanici su pratili određen program vežbanja, a dok je jedna grupa konzumirala sok od cvekle, sat vremena pre vežbanja, druga grupa je dobijala placebo. Takođe, pre ekperimenta, obe grupe podvrgnute su i magnetnoj rezonanci, kako bi se ispitale njihove moždane regije.

Cvekla i vežbanje- idealna kombinacija za zdrav mozak

Nakon šest nedelja, obe grupe pokazale su poboljšanje u vezama neurona kada su motoričke sposobnosti u pitanju. Međutim, grupa koja je pila sok od cvekle pokazala je bolje rezultate, a problemi kada je mobilnost u pitanju kod ove grupe, nakon ekperimenta, bili su isti kao od dvadesetšetogodišnjaka.

Zašto je ova kombinacija tako dobra? Prema istraživačima, sok od cvekle sadrži nitrat koji se pretvara u azot- monoksid. Taj proces poboljšava dotok krvi u mozak  i povećava njegovu količinu, što doprinosi boljoj funkciji samog mozga.

24/10/2017 09:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments